Alergii, răceală sau gripă? Cum le deosebim și cum le tratăm?

Alergii răceală sau gripă

În fiecare an, odată cu venirea primăverii sau la începutul toamnei, inevitabil încep discuțiile despre alergii, răceală sau gripă.

Pentru că schimbările bruște de temperatura și înflorirea anumitor plante provoacă secreții nazale, uneori simțim disconfort general și se întâmplă să avem și dureri la înghițire, iar autodiagnosticarea nu este cel mai ușor de făcut, întrucât nu știm dacă este vorba despre alergie, răceală sau gripă.

Se întâmplă ca de multe ori să asociem manifestările stării actuale de sănătate cu episoade similare, recente, și să încercăm același tratament recomandat de medic și folosit atunci, și care a dat rezultate.

Însă, doar pentru că simptomele sunt similare, nu înseamnă că vorbim despre același diagnostic.

Ca în cazul oricărei boli, un tratament administrat greșit și nerecomandat de un medic specialist poate agrava simptomele cu care ne confruntăm, poate întârzia vindecarea sau poate duce la complicații, inclusiv la apariția altor boli.

Astfel, cererea sfatului unui medic, după prezentarea tuturor simptomelor, sau prezentarea la un medic specialist pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat este pasul firesc pentru oricare dintre noi.

Despre alergii, răceală sau gripă

Răceala sau gripa sunt cauzate de virusuri.

Când un virus ajunge în organism, sistemul imunitar începe și îl atacă, răspunsul imun fiind congestie nazală (sau nas înfundat, așa cum îl știm toți), tuse și uneori febră.

Germenii care cauzează tusea sau răceala sunt contagioși și se pot transmite foarte ușor prin strănut, sărut sau o simplă strângere de mână.

Efortul organismului în lupta cu virusurile durează aproximativ două săptămâni, după acest timp virusul dispărând din organism, iar noi spunând că “ne-am făcut bine”.

Alergiile sunt de multe ori sezoniere, în ultima perioadă tot mai mult persoane spunând că au dezvoltat alergie la ambrozie.

Ce înseamnă de fapt această alergie?

Se poate rezuma în câteva cuvinte, astfel: activitate sporită a sistemului imunitar. Este vorba de o interpretare greșită a organismului privind unele substanțe inofensive (polen, praf, mirosuri puternice etc.) despre care acesta crede ca îl pot pune în pericol.

Organismul încearcă să lupte, ca și în cazul unei răceli, și apar simptomele specifice: congestie nazală, strănut și tuse. Spre deosebire de răceală sau gripă, alergiile nu sunt contagioase.

Tratamentul alergiilor, răcelilor și gripei

După cum spuneam mai sus, între cele trei există o diferență, iar tratamentul trebuie să fie diferențiat.

În cazul gripei și a răcelii, se recomandă odihna prelungită și consumarea unei cantități mai mare de lichide.

Evitarea efortului fizic, a expunerii la frig, la umezeală sau la variații bruște de temperaturi sunt recomandate, iar în unele cazuri medicii pot recomanda antiinflamatorii, analgezice sau, în cazul gripei, antibiotice.

Tratamentul alergiilor se bazează pe administrarea de antihistaminice și decongestionante; se recomandă de asemenea evitarea contactului cu alergeni.

După cum spuneam mai sus, fie ca discutam despre raceală sau gripă, simptomele sunt similare, iar un medic este cel care poate să facă diferența între ele și să recomande tratamentul potrivit.

Vă recomandăm ca înainte de a începe administrarea de medicamente să luați legătura cu un medic pentru o părere avizată.

Nu uitați că în clinica PULS Ştefan cel Mare puteți efectua gratuit investigații medicale la specialitatea ORL la Dr. Ban Diana, cu trimitere de la medic.

Programările se fac apelând 021.9290 sau completând formularul de aici  Vă așteptăm!

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Ochii sănătoși – cum îi protejam și cum îi mentinem?

Pe curând,

Echipa PulsMedica

Această postare are 2 comentarii

Lasă un răspuns