Cardiologie – Ateroscleroza – Cauze – Simptome – Tratament

ateroscleroza

Ateroscleroza reprezintă o boală în care depozite neregulate de material lipidic (plăci de aterom) se depun pe artere conducând la reducerea sau chiar blocarea fluxului sanguin.

Ateroscleroza este boala responsabilă pentru o treime din decesele din Europa ocupând locul întâi în cauzele de mortalitate.

Cauze Ateroscleroza

Zestrea genetică și stilul de viață sunt factorii de risc ai declanşării bolii: vârsta, sexul (preponderenţa masculină înainte de 60 de ani), unii factori genetici (hipercolesterolemia familială), creşterea anormală a nivelului de colesterol, hipertensiunea arterială, tabagismul, diabetul şi obezitatea Asocierea mai multor factori creşte probabilitatea apariţiei bolii.

Simptome și semne ateroscleroza

Ateroscleroza se manifestă doar atunci când placa de aterom este atât de mare încât poate perturba circulaţia sângelui în arteră.

Evoluție Ateroscleroza

Ateroscleroza afectează arterele de calibru mare și mediu din creier, inimă, rinichi și alte organe vitale și de la nivelul membrelor inferioare, ducând la boli vasculare grave:

• insuficiența circulatorie cerebrală și accidente neurologice (hemiplegia, afazia, cecitatea)
• insuficiența coronariană, insuficiența cardiacă, tulburările de ritm cardiac, infarctul miocardic
• insuficiența renală
• hipertensiunea arterială
• insuficiența circulatorie a membrelor inferioare (arterita)

Tratament

Tratamentul are drept scop limitarea consecinţelor nefaste, prin medicamente, iar pentru cazurile grave, se înlocuiește chirurgical segmentul de arteră afectat cu o grefă sănătoasă sau proteză.

Prevenire

Prevenirea – primară, în absenţa semnelor patologice, și cea secundară, în urma unei complicaţii – se face depistând factorii de risc, suprimându-i și controlându-i (oprirea fumatului, regim sărac în grăsimi, mișcare).

Cea mai larg acceptată teorie privind mecanismul de apariție a aterosclerozei este cea a “răspunsuluila leziune“.

Ateroscleroza reprezintă o boală sistemică în care depozite neregulate de material lipidic (plăci de aterom) se depun pe artere conducând la reducerea sau blocarea fluxului sanguin.

Mecanismul de apariție

Peretele arterelor este alcătuit din câteva straturi. Stratul interior / endoteliul / intima, este neted și cu structură continuă. Atunci când intima este lezată sau afectată de o boală, se produce o reacție inflamatorie care favorizează depunerile lipidice iar în final se formează plăcile de aterom.

Exista doua teorii care nu se exclud, ci se suprapun:

• Leziunilesunt cauzate de nivelul ridicat al colesterolului din sânge și produc reacții inflamatorii în jurul cărora iau naștere depuneri lipidice
• Inflamația conduce la accentuarea leziunilor arteriale prin mecanisme complexe ale sistemului imunitar sau prin toxicitate directă

Unele celulele albe din sânge au rol în evoluția inflamațiilor. Ateroscleroza începe când monocitele părăsesc fluxul sanguin, pătrund în intima și se transformă în celule spumoase care colectează colesterolul și substanțele grase formând depozite neregulate (ateroamele).

Și infecțiile cu bacterii și viruși afectează intima favorizând procesul sclerotic. Chlamydia pneumoniae produce pneumonie, Helicobacter pilori dă ulcer gastric.

De cele mai multe ori ateroamele se formează la bifurcația arterelor unde există turbulențe constante ale fluxului sanguin. Simptomele apar doar atunci când placa de aterom perturbă circulaţia sângelui in arteră.

Riscul apariției aterosclerozei, boală degenarativă a arterelor, depinde de moștenirea genetică și de stilul de viață al fiecăruia. Boala are ca origine formarea plăcilor de aterom (depuneri lipidice) pe peretele arterelor care se îngustează și cu timpul devin rigide.

Ateroamele au dimensiuni de câțiva milimetri pănă la cățiva centimetri. Sunt vizibile ca niște pete gălbui sau alburii. Depunerile de calciu fac ateromul să se rupă iar sângele pătrunde în el mărindu-l.

Conținutul lipidic al plăcii se vărsa în sânge blocând circulația în altă parte. Rupturile de aterom duc la formarea de trombi de sânge, principala cauză a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral.

La unele persoane, procesul de depunere a colesterolului poate să înceapă din copilărie sau tinerețe (20-25 de ani).

Ateroscleroza propriu-zisă se manifestă și poate fi diagnosticată doar atunci când placa de aterom este atât de mare încât perturbă circulaţia sângelui. De aceea tratamentul, cu medicamente sau cel chirurgical cu grefă sau proteză, doar limitează consecințele foarte grave.

Principalii factori de risc:

• Vârsta, sexul (preponderenţa masculină înainte de 60 de ani)
• Factori genetici (hipercolesterolemia familială)
• Colesterolul foarte mărit
• Hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea
• Tabagismul

Alegeți regimul de viață sănătos pentru a preveni și încetini ateroscleroza!

Fără fumat!
Dietă care limitează consumul de carne şi alimente grase, dar cu legume și fructe Exerciţii fizice, mers pe jos susținut, cel puțin 30 de minute zilnic.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Alergii, răceală sau gripă? Cum le deosebim și cum le tratăm?

Pe curând,

Echipa PulsMedica

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns