Piciorul Diabetic: Complicațiile Diabetului

piciorul diabetic

Piciorul Diabetic

Piciorul diabetic este o consecință gravă a diabetului zaharat, însemnând complicații de sănătate frecvente și dificil de tratat, asociate cu un impact negativ asupra calității vieții.

Neuropatia (leziuni ale nervilor) afectează sensibilitatea la nivelul picioarelor.

Bolnavii de diabet (piciorul diabetic) nu mai percep durerea iar iritațiile și rănile pot rămâne neobservate. Ulcerațiile străbat complet pielea înainte ca durerea să fie simțită.

Alte tulburări de sensibilitate modifică modul în care persoanele cu diabet își susțin greutatea.

Aceasta se concentrează în regiunile unde se formează calusuri care în asociere cu pielea uscată favorizează apariția leziunilor cutanate.

Diabetul poate conduce la diminuarea circulației sanguine (arterită) la nivelul picioarelor, crescând riscul apariției ulcerațiilor și întârziind vindecarea acestora.

Boala afectează și capacitatea organismului de a combate infecțiile, astfel încât ulcerațiile deja formate se infectează ușor; infecția poate deveni severă și dificil de tratat, evoluând către cangrenă.

Piciorul Diabetic – Diabeticii au un risc de amputare a piciorului de 30 de ori mai mare decât restul populației.

Îngrijirea și igiena picioarelor este critică și se face zilnic. Acestea vor fi protejate de leziuni, iar pielea trebuie menținută hidratată cu ajutorul unor creme.

Încălțămintea se va potrivi perfect și nu va produce iritații, talpa va distribui cât mai uniform presiunea din greutatea corpului. Nu se recomandă mersul desculț!

Se recomandă îngrijirea regulată acordată de un pediatru pentru tăierea unghiilor și îndepărtarea calusurilor.

Sensibilitatea și circulația sanguină la nivelul picioarelor ar trebui evaluate periodic de către medic specialist.

Puteți efectua acest control în clinicile noastre la un medic de specialitate. Vezi detalii pe pulsmedica.ro, programări la 021.9290.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Diabetul și alimentația junk-food
Pe curând,
Echipa PulsMedica

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns