Litiaza renală este o afecțiune care se caracterizează prin formarea de calculii la nivelul tractului urinar, în urma precipitării unor substanțe care în mod normal sunt dizolvate în urină.
Litiaza renală și factorii favorizanți ai acestei afecțiuni
• deshidratarea, dieta (exces de calciu si proteine)
• infecțiile urinare cu germeni care secreta urează (Proteus și Providencia)
• excreția crescută prin urina a unor substanțe (calciu în hiperparatiroidism, oxalați în afecțiuni intestinale cronice etc.)
• anomalii anatomice congenitale
Din punct de vedere clinic, atâta timp cât calculii sunt imobili, pacientul nu prezintă simptome sau poate prezenta dureri lombare nespecifice.
Când calculul se mobilizează, apare colica renală care se manifestă prin dureri intense în regiunea lombară cu iradiere în abdomenul inferior și în testicul, respectiv labiile mari.
Durerea este adesea însoțita de greața, vărsături și subocluzie. În plină colică renală, urina poate fi roșiatică (hematurie).
În procesul de diagnosticare sunt extrem de utile ecografia și radiografia renală simplă (care poate evidenția numai calculii radioopaci), ambele putând fi efectuate și în plină colică renală.
Urografia este folosită pentru a aprecia starea funcțională a rinichilor, dimensiunile lor, existență unor cauze congenitale și nu se face pacienților în plină colică renală sau celor care au hematurie.
Pacienții cu litiaza renală pot dezvolta în timp anumite complicații precum:
• hidronefroza
• infecții (pielonefrita acută și cronică, abcese renale etc.)
• insuficiență renală cronică (când există calculii la nivelul ambilor rinichi sau pacientul are un singur rinichi și are litiaza).
Tratamentul constă în masuri generale și masuri specifice în funcție de tipul litiazei (calculii au în compoziția lor chimica 80% oxalați de calciu, cistină, urați, xantina și altele), tratamentul urologic și tratamentul colicii renale.
Masurile generale constau în cură permanentă de diureză – pacientul va bea 3 litri de lichide pe zi (apa, ceai, compot) și nu va înlocui apa cu alte băuturi (sucuri de citrice, cafea, ape minerale) deoarece acestea favorizează formarea de calculii.
De asemenea, este necesară prevenirea infecțiilor urinare și tratamentul corect al acestora.
Masurile specifice sunt reprezentate de regim sărac în oxalați și purine, acidifierea urinei în litiaza fosfatica și cea din infecții urinare, alcalinizarea urinei când exista calculii de acid uric sau de cistină.
Colica renală se tratează prin aplicarea de căldura în regiunea lombară, menținerea unei diureze convenabile care să ușureze eliminarea calculilor și medicamente analgezice și spasmolitice.
Tratamentul urologic este indicat în caz de colica renală prelungită, la pacienții care fac febră sau atunci când dimensiunile calculului fac improbabilă eliminarea lui.
Se poate recurge la litotritie extracorporală (fragmentarea calculului cu ajutorul ultrasunetelor), intervenții endoscopice sau intervenții chirurgicale deschise.
Ori de cate ori experimentați simptomele prezentate mai sus vă puteți adresa, atât pentru diagnosticare cât și pentru un plan amănunțit de tratament, Clinicii PULS unde o echipa de specialiști (Urologie, Radiologie și Imagistica Medicala) sunt mereu la dispoziția dvs.
Programările le puteți face fie contactând-ne la 021.9290 sau accesând formularul pe programare online aici.
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.
Îți recomandăm să citești și articolul Pietre la rinichi. Cum apar, cum le identificăm și când trebuie să mergem la medic?
Pe curând,
Echipa PulsMedica