Sindromul Cushing este o tulburare cauzată de expunerea organismului la un exces de hormon cortizol.
Cortizolul afectează toate țesuturile și organele din corp. Aceste efecte împreună sunt cunoscute sub numele de sindromul Cushing.
Sindromul Cushing poate fi cauzat de utilizarea excesivă a medicamentelor cu cortizol, așa cum se observă în tratamentul astmului cronic sau al artritei reumatoide (sindromul Cushing iatrogen), producerea în exces de cortizol de către o tumoare în glanda suprarenală sau în altă parte a corpului (sindromul Cushing ectopic) sau o tumoare a glandei pituitare care secretă hormonul adrenocorticotropic (ACTH) care stimulează producerea în exces de cortizol de către glanda suprarenală (boala Cushing).
Cortizolul este un hormon normal produs în porțiunea exterioară a glandelor suprarenale.
Atunci când funcționează corect, cortizolul ajută organismul să răspundă la stres și la schimbări. Acesta mobilizează nutrienții, modifică răspunsul organismului la inflamații, stimulează ficatul să crească glicemia și ajută la controlul cantității de apă din organism.
Producția de cortizol este reglată de ACTH produsă în glanda pituitară.
Sindromul Cushing este un ansamblu de tulburări în care există o producție în exces de hormoniglucocorticoizi determinață de hipofiză, de glandele corticosuprarenale și de supradozarea medicamentelor corticoide ca în cazul tratamentului pentru astm (Prednison) și tratatrea unor afecțiuni ale pielii.
Treisferturi din sindroamele Cushing sunt cauzate de boala lui Cushing, adică un adenom hipofizarsecretant de ACTH în exces care stimulează glandele suprarenale să elibereze o cantitate suprafiziologică de cortizol, hormoni androgenisi DOC.
De obicei adenom are sub 1 cm. 80% dintre pacienți sunt femei, de 20-40 de ani.
Jumătate din populație până la vârsta de 70 de ani, dezvoltă tumori beningne (adenoame) suprarenaliene care doar în mică parte produc corticosteroizi în exces.
Semne și simptome. Corticosteroizi modifică cantitatea de grăsime și dispunerea acesteia.
Apare obezitate la faţa, gât şi trunchi, hipertensiune arterială, atrofie musculară cu astenie şi osteoporoză, vergeturi purpurii pe abdomen, pulpe şi piept, păr pe faţă, lipsa menstrei.
Unul din cinci bolnavi suferă de diabet zaharat.
Diagnosticul se confirmă prin dozări hormonale, sangvine şi urinare, atât statice cât şi dinamice. Examenele radiologice hipofizare şi suprarenaliene urmăresc prezenţa adenoamelor.
Tratamentul depinde de cauza sindromului Cushing şi poate fi medical sau chirurgical.
Se pot scoate cele doua glande suprarenale însă va fi urmat toată viaţa un tratament hormonal substitutiv. Prognosticul acestei boli, diagnosticată şi tratată la timp, este favorabil.
Nu uitați! La apariția simptomelor programați-vă la medicul endocrinolog din Clinica Puls Medica Turda, str. Turda 127, telefon 021.9290
Îți recomandăm să citești și articolul Hipotiroidismul – Tiroida
Pe curând,
Echipa PulsMedica
Pingback: PulsMedica: Cum descoperim nodulii tiroidieni?