Afla cauzele digestive ale durerii toracice!

cauzele digestive

Cauzele Digestive – Durerea este întotdeauna un semnal de alarmă că în organism a apărut o leziune, că un organ nu funcționează normal, că există un dezechilibru.

Înainte de a recurge la automedicație, ar trebui să ne gândim cât de diferite pot fi cauzele digestive ale durerii toracice și cât de important este să mergem la un specialist capabil să le diferențieze.

În cazul durerii din piept, există cauze cardiovasculare și pulmonare, despre care puteți aflat în citind urmatorul articol Ce trebuie să știm despre durerea din piept?

Vă prezentăm în continuare cauzele digestive ale durerii toracice.

Refluxul gastroesofagian reprezintă întoarcerea conținutului stomacului înspre segmentele superioare ale tubului digestiv.

Apare în cazul persoanelor obeze, la fumători sau femei însărcinate sau când consumăm alimente acide sau foarte condimentate.

Durerea apare ca o arsură în piept, în zona inimii, tocmai datorită faptului că esofagul și inima sunt organe vecine și sunt inervate de aceeași rețea de nervi.

Alte probleme ale esofagului, precum spasmele, hipersensibilitatea sau ruptura/perforația pot fi însoțite de durere. În cazul rupturii/perforației, durerea apare brusc, după vărsături.

Cauzele Digestive – Hernia hiatală este definită ca alunecarea/trecerea organelor abdominale, de exemplu a stomacului, în torace.

Durerea este resimțită ca o arsură însoțită de căldură, în spatele sternului, și se agravează dacă pacientul stă culcat.

Pot apărea și alte simptome ale refluxului gastroesofagian, senzație de plenitudine în partea superioară a abdomenului, dificultate la înghițire și nod în gât, greață și chiar răgușeală.

Pancreatita cronică este o afecțiune a pancreasului care se manifestă prin durere intensă, apărută brusc, iradiată în spate și în umărul stâng, care împiedică realizarea activităților zilnice.

Durerea este agravată dacă pacientul se întinde pe spate sau după ce consumă alcool sau grăsimi.

Se observă că pacientul scade în greutate și, în timp, pot apărea icterul, diareea uleioasă datorită lipsei absorbției grăsimilor din alimente și chiar diabetul zaharat.

Cauzele Digestive – Pancreatita acută are ca principal semn durerea intensă, instalată brusc, sub formă de bară, situată în abdomenul superior și cu iradiere în spate și brațul stâng.

Este însoțită de greață, vărsături, diaree, abdomen umflat și dur, stare generală foarte alterată cu bătăi puternice ale inimii, febră și transpirații reci, până la instalarea șocului.

Este una dintre cele mai frecvente cauze de internare în regim de urgență.

Ulcerul peptic este o leziune a peretelui interior al stomacului și se manifestă prin durere situată între ombilic și stern (coșul pieptului).

Durerea poate să apară și să dispară, să aibă intensificări în anumite perioade și să se amelioreze la administrarea de antiacide.

Alte simptome din ulcer, care însoțesc durerea, sunt: greață și balonare după mese, vărsături sau scaun negru (semn că ulcerul este hemoragic și se elimină sânge prin materiile fecale).

Colica biliară se manifestă si sub formă de durere în partea dreaptă inferioară a toracelui sau în abdomen, sub coaste, și poate apărea după o masă copioasă, cu multe grăsimi.

Apare senzație de balonare, vărsături, gust amar în gură.

Cu toate că există atât la televizor, cât și online, numeroase reclame la produse care pot ameliora diferite simptome digestive, este important să ne adresăm medicului de familie sau gastroenterologului, pentru a identifica factorii declanșatori și a prescrie un tratament corect.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Tulburări de Somn și Insomnii: cum puteți dormi liniștit?

Pe curând,

Echipa PulsMedica

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns