Hipotiroidismul – Tiroida – Diagnosticarea – Tratament

Hipotiroidismul Tiroida

Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce o cantitate mai mică de hormoni decât cea necesară organismului.

Tiroida este o glandă în formă de fluture, situată în partea din fată a gâtului. Aceasta secretă doi hormoni importanți din punct de vedere metabolic – tiroxina și triiodotironină – care sunt vitali pentru dezvoltarea fizică și mentală.

Hipotiroidismul – Simptome

Hipotiroidismul este mai întâlnit la femei decât la bărbați, iar prevalența crește o dată cu înaintarea în vârstă. În decursul vieții, aproximativ 1 dintre 50 de femei și 1 dintre 500 de bărbați vor fi diagnosticați cu hipotiroidism.

Simptomele care apar în mod frecvent includ oboseala, creșterea în greutate, constipația, senzația de frig, pielea uscată, părul lipsit de viață, retenția de lichide, încetinirea mentală și depresia.

Simptomele mai puțin frecvente includ vocea răgușită, perioadele menstruale neregulate sau menstruație abundentă la femei, infertilitatea, scăderea libidoului, sindromul de tunel carpian (care cauzează dureri și amorțeală la nivelul mâinii) și pierderea memoriei sau confuzia la vârstnici.

Cauze pentru apariția hipotiroidismului

  • tiroidita autoimună, aceasta fiind și cea mai frecventă cauză         
  • chirurgie sau tratament radioactiv pentru glanda tiroidă        
  • deficitul de iod
  • anumite medicamente

Diagnosticarea Hipotiroidismul

  • printr-un test de sânge se poate diagnostica hipotiroidismul      
  • hormon de stimulare tiroidiană (TSH)       
  • tiroxina (T4) 
  • anticorpii tiroidieni   

Hipotiroidismul – Tratament 

Tratamentul constă în administrarea de medicamente în fiecare zi. Este recomandat ca medicamentele să fie administrate pe stomacul gol, în fiecare dimineață, cu 60 de minute înainte de a lua micul dejun.

Pentru că anumite alimente care conțin calciu, fier sau soia pot bloca absorbția substanței activă în organism, este important ca administrarea medicamentului să se facă conform mențiunilor de mai sus.  

Cât durează tratamentul ? 

Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul trebuie urmat toată viața. Există însă cazuri când, ocazional, procesul bolii se inversează.  

Există efecte secundare la tratament? 

Pentru că medicamentul prescris este un înlocuitor al hormonului natural secretat de organism, efectele secundare la tratament sunt foarte rare.  

Acestea sunt recomandări și informații generale pentru hipotiroidism, iar un consult la un medic endocrinolog va fi necesar pentru punerea unui diagnostic pe baza analizelor medicale.

Clinicile PULS vă stau la dispoziție cu această specialitate medicală, prin medicii săi Herman Sorina și Constantinescu Gabriela. Pentru programări vă rugăm apelați 021.9290 sau vă puteți programa online, folosind formularul disponibil aici.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Pietre la rinichi. Cum apar, cum le identificăm și când trebuie să mergem la medic?

Pe curând,

Echipa PulsMedica

Această postare are 2 comentarii

Lasă un răspuns