Durerea Toracică
Durerea toracică poate avea cauze cardiovasculare, dar poate fi în același timp și un semn al unei afecțiuni digestive, pulmonare, musculare sau al unei probleme de sănătate mintală.
Pleurezia/pleurita este inflamația pleurei, un țesut format din două straturi, unui intern care acoperă plămânul, și unul extern care căptușește cavitatea toracică.
Între cele două straturi există un lichid, care permite celor două foițe să alunece una peste alta în timpul respirației.
Durerea apare în cazul în care pleura este afectată de o infecție microbiană sau virală, de embolism pulmonar sau de pneumotorax (vezi mai jos).
Alte cauze mai puțin frecvente ale pleureziei sunt artrita reumatoidă, lupusul sau cancerul.
Durerea din pleurezie este resimțită mai ales în timpul respirației sau când tușim și strănutăm.
Pneumonia și abcesul pulmonar pot conduce la apariția durerii profunde la nivelul pieptului, însoțită de febră, frisoane și tuse cu expectorație.
Embolismul pulmonar este blocarea unui vas de sânge care hrănește plămânul ca urmare a trombozei venoase sau în urma imobilizării prelungite la pat.
Durerea toracică este însoțită de bătăi rapide și puternice ale inimii, febră și stare de șoc.
Pneumotoraxul este pătrunderea aerului în cavitatea toracică, de obicei în urma unui traumatism.
Durerea toracică este intensificată în timpul mișcărilor respiratorii și este însoțită de o tensiune arterială foarte mică.
Hipertensiunea pulmonară apare când presiunea sângelui din arterele pulmonare determină partea dreaptă a inimii să facă un efort mult mai mare ca cel normal.
Durerea toracică este asemănătoare cu cea din angina pectorală de cauză cardiacă.
Astmul bronșic este o afecțiune inflamatorie a căilor aeriene, care se manifestă prin dificultatea de a expira aerul, respirație șuierătoare, tuse și, uneori, durere în piept.
Concluzii
Durerea toracică poate avea numeroase cauze și forme de manifestare și poate fi însoțită de numeroase semne și simptome specifice organului afectat, pe care un medic de familie sau un specialist în medicină internă le poate identifica și diferenția.
Există, însă, câteva semne de gravitate care ar trebui să ne determine să chemăm ambulanța sau să ne prezentăm la un serviciu de urgență în cel mai scurt timp:
- senzație de presiune, strângere ca de gheară, arsură în piept, apărută subit
- durere puternică în piept care iradiază spre umărul stâng, spre spate sau în sus, spre mandibulă
- durere ascuțită însoțită de dificultăți de respirație, care apare după o perioadă de repaus total
- durere însoțită de greață, vărsături, amețeală și confuzie, febră, transpirații, bătăi rapide și neregulate ale inimii
- tensiune arterială foarte mică sau tahicardie, adică bătăi rapide ale inimii
În general, durerea toracică puternică ne sperie pe oricare dintre noi și mergem de urgență la medic.
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.
Îți recomandăm să citești și articolul Afla cauzele digestive ale durerii toracice!
Pe curând,