Flurona – ce reprezinta si care este riscul de infectare cu aceasta forma de COVID – 19
Co-infecțiile gripă-coronavirus sunt tot mai des semnalate în mass-media, dar cât de frecvente sunt acestea și ar trebui să fim îngrijorați?
A fost supranumit „Flurona” – combinația nefericită de infecții cu gripă și coronavirus la aceeași persoană în același timp.
În ultima săptămână, au fost identificate mai multe persoane cu astfel de coinfecții – o femeie însărcinată din orașul Petah Tikva, Israel, și doi copii din California și Texas, în Statele Unite – dar, de fapt, oamenii de știință au documentat astfel de cazuri în literatura medicală de ceva timp.
„În special la persoanele cu factori de bază, apariția unei astfel de infecții concomitente poate agrava complicațiile cauzate de COVID-19”.
Atunci când cineva este infectat cu două sau mai multe organisme care cauzează boli în același timp, se numește coinfecție. Se consideră că acestea sunt relativ frecvente.
De exemplu, multe persoane infectate cu HIV dezvoltă și tuberculoză (TB), în timp ce în pandemiile anterioare de gripă, coinfecțiile bacteriene au fost o cauză majoră de deces (în timpul pandemiei de gripă din 2009, un sfert dintre cazurile severe sau fatale de gripă au implicat o coinfecție bacteriană). Prin urmare, nu este neapărat surprinzător faptul că persoanele cu COVID-19 au uneori o infecție suplimentară în același timp – în acest caz, gripa.
Așadar, cât de răspândită este această afecțiune numita flurona, care sunt simptomele și dacă prinderea ambelor virusuri în același timp vă expune la un risc mai mare decât în cazul în care ați fi infectat cu oricare dintre ele în mod individual?
Cât de frecventă este „Flurona”?
O analiză recentă condusă de Masoud Dadashi de la Universitatea de Științe Medicale Alborz din Karaj, Iran, a identificat 15 rapoarte de caz (publicații științifice care descriu cazuri individuale sau grupuri mici de pacienți) de coinfecții cu virusul gripal-COVID-19, precum și alte 11 studii care au încercat să estimeze prevalența acestor cazuri.
Aceste studii au fost anunțate din SUA, China, Iran, Japonia, Spania, Franța, Italia, Elveția și Brazilia, ilustrând faptul că astfel de coinfecții sunt relativ răspândite.
Deși nu există suficiente date de bună calitate pentru a trage concluzii ferme, pe baza acestor studii, Dadashi și colegii săi au estimat că, în general, aproximativ 1,2% dintre pacienții cu COVID-19 ar putea avea și gripă.
Cu toate acestea, este foarte greu de spus cu siguranță, deoarece medicii nu ar ști neapărat că cineva are ambele virusuri decât dacă le-ar testa în mod specific – iar astfel de teste este puțin probabil să se facă dacă cineva nu este spitalizat.
Chiar și atunci, nu vor fi întotdeauna testate pentru alte infecții.
Posibilitatea de „flurona” a fost identificată încă de la începutul pandemiei de către medicii care tratează pacienții cu COVID-19 din Wuhan, China.
Aici, puțin peste jumătate din cei 307 pacienți COVID-19 spitalizați au fost testați simultan pozitiv pentru un virus gripal – deși acest lucru s-ar fi putut datora perioadei din an, unui focar de gripă localizat sau altui factor – și astfel de pacienți au fost identificați ca având un risc mai mare de a avea rezultate proaste în ceea ce privește starea de sănătate.
Ceea ce este clar este faptul că pot apărea coinfecții COVID-19-influenza și au fost identificate până acum în multe țări diferite.
De asemenea, este probabil ca astfel de coinfecții să devină tot mai frecvente în țările din emisfera nordică pe măsură ce iarna avansează, din cauza escaladării rapide a numărului de cazuri Omicron și a debutului sezonului de gripă – care se preconizează că va fi deosebit de grav în acest an, din cauza amestecului social sporit după doi ani de măsuri stricte de control al infecțiilor în multe țări.
Solicitați o programare online sau contactați recepția noastră prietenoasă la numărul de telefon +021.9290 pentru a vă programa chiar astăzi pentru un test.
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.
Îți recomandăm să citești și articolul Consultație Gastroenterologie GRATUIT prin CASMB
Pe curând,
Echipa PulsMedica