Nodulii tiroidieni apar cu precădere la femei (12 din 15 femei tinere au această patologie, comparativ cu unul din 40 de bărbați tineri).
Nodulii tiroidieni sunt creșteri anormale ale țesutului glandei tiroide, situate în partea anterioară a gâtului.
La cea mai mare parte a pacienților, acești noduli sunt benigni, existând 5 până la 10 procente de cazuri în care medicii descoperă că este vorba despre tumori maligne.
Incidența afecțiunii crește odată cu vârsta, astfel încât 60% dintre persoanele de 60 de ani au cel puțin un nodul tiroidian.
Există și o predispoziție genetică – dacă rudele de gradul I au noduli tiroidieni, este posibil să descoperim și noi formațiuni similare.
Lipsa iodului din alimentație și expunerea la radiații pot conduce, de asemenea, la apariția acestei patologii.
De multe ori, nodulii tiroidieni nu sunt vizibili și sunt descoperiți de medicul endocrinolog la un control de rutină.
Unele persoane, însă, reclamă o senzație de durere la nivelul gâtului, dificultăți la înghițirea alimentelor sau salivei, dificultăți în respirație, dacă nodulii sunt mari și presează pe esofag sau trahee.
Starea generală poate fi, uneori, modificată datorită disfuncției hormonilor tiroidieni: neliniște, agitație, transpirații, bătăi rapide și neregulate ale inimii, scădere inexplicabilă în greutate, oboseală, slăbiciune.
Medicul endocrinolog va începe cu un examen clinic al tiroidei, în urma căruia va recomanda investigații paraclinice.
Ecografia tiroidiană este o metodă simplă și neinvazivă de identificare a prezenței nodulilor tiroidieni și de monitorizare a evoluției acestora.
De asemenea, vor fi testate nivelurile sangvine ale hormonilor tiroidieni și al TSH-ului, un hormon produs de glanda pituitară care reglează producția celor dintâi.
Medicul poate recomanda și o biopsie aspirativă cu ac subțire, pentru a determina dacă este vorba despre un nodul canceros.
În funcție de diagnostic, medicul poate recomanda tratament medicamentos sau chirurgical, sau doar supravegherea în timp a nodulilor necanceroși și de dimensiune mică.
Vă așteptăm la cabinetul de endocrinologie PULS Medica din str. Turda nr. 127, sector 1, București, pentru evaluare clinică, teste de laborator și ecografie tiroidiană.
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.
Îți recomandăm să citești și articolul Sindromul Cushing – cauze, semne și simptome!
Pe curând,
Echipa PulsMedica
Pingback: Incidența afecțiunilor oncologice în Romania - PulsMedica