Pubertatea precoce
Pubertatea precoce reprezintă o maturizare a copilului înainte de vârsta de 8 ani (la fete) și 12 ani (la băieți), cauzată de o disfuncție hormonală a glandelor care reglează și secretă hormonii sexuali.
Părinții pot observa anumite semne specifice la copil și se pot adresa medicului endocrinolog pentru consultație și investigații:
- La fetițe, o creștere a sânilor și apariția menstruației înaintea vârstei de 10 ani
- La băietei, o creștere în dimensiuni a penisului și testiculelor, apariția parului facial înainte de vârsta de 9 ani
- La ambele sexe poate fi observata apariția parului pubian și axilar, apariția acneei sau creșterea rapida în înălțime
Este important de investigat cauza acestor modificări provocate de pubertatea precoce, pentru că pubertatea apărută înainte de vreme poate indica o afecțiune gravă.
În plus, dacă nu primește tratament corespunzător pentru pubertatea precoce, creșterea în înălțime a copilului va fi stopată la aprox. 1,50 m, cu toate că inițial s-a observat o accelerare a creșterii.
Bineînțeles, exista că situații în care există o predispoziție familială la pubertate precoce, însă acest lucru trebui discutat și evaluat de către medicul endocrinolog în urma consultației.
Diagnosticul se realizează prin investigații paraclinice – teste care măsoară hormonii responsabili de maturizarea sexuala – si prin teste imagistice – o radiografie de pumn care indică dezvoltarea osoasa rapida comparativ cu vârsta copilului.
Tratamentul pubertății precoce se adresează în primul rând bolii de fond, care a produs această dereglare.
De asemenea, se administrează un tratament care împiedica creșterea copilului pană în momentul în care acesta ajunge la vârsta pubertății.
După ce tratamentul este oprit, creșterea continua armonios pană la vârsta adultă.
Vă puteți adresa medicilor endocrinologi sau ginecologi al Clinicilor PULS, telefonând în Call Center la numărul de telefon 021.9290.
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.
Îți recomandăm să citești și articolul Tulburarea de Adaptare – Psihologie
Pe curând,
Echipa PulsMedica
Pingback: Diabetul și alimentația junk-food - PulsMedica