Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland a adus o descoperire importantă pentru lupta împotriva bolii Parkinson.
Potrivit acestora, o anumita genă, asociat cu creșterea riscului de Parkinson, contribuie și la acumularea de resturi celulare în creier.
Descoperirea aceasta ar putea schimba abordarea în tratarea bolii Parkinson, așa cum o cunoaștem acum.
În mod normal, procesul numit autofagie este responsabil pentru eliminarea deșeurilor celulare. Însă, în cazul bolii Parkinson, acest proces este blocat, ceea ce duce la acumularea de resturi celulare și moartea neuronilor, care sunt considerate semne ale acestei boli.
Dr. Bademosi, coordonatorul studiului, explică faptul că autofagia poate fi indus prin lipsa de aminoacizi și prin degradarea ulterioară a resturilor celulare, care determină proteina EndoA să se apropie de membrana celulară și să înceapă procesul de reciclare.
Cercetătorii au mai descoperit că semnalele regulate între neuroni din creier pot declanșa autofagia indus de EndoA, prin eliberarea de proteine sau neuro-transmițători la sinapse.
Din păcate, când gena Endophilin A1 este afectată în cazul bolii Parkinson, proteina EndoA devine insensibilă la aceste semnale la sinapse, iar resturile celulare care ar trebui să fie eliminate pentru reciclare se acumulează în schimb.
Tratamentele actuale pentru boala Parkinson se concentrează în principal pe eliminarea acumulărilor și înlocuirea neuronilor pierduți.
Însă, descoperirea făcută de cercetătorii australieni sugerează că este nevoie să se acorde mai multă atenție procesului de autofagie și să se exploreze utilizarea de compuși care să îl stimuleze sau să îl inhibe.
Aceasta ar putea deschide calea către noi și mai eficiente medicamente pentru tratarea bolii Parkinson.
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile și informatiile medicale din acest articol au doar scop informativ.