Ce trebuie să știm despre durerea din piept?

durere din piept

Durerea din piept!

De cele mai multe ori, asociem durerea din piept cu un infarct de miocard, însă acest simptom poate indica și spre alte numeroase afecțiuni ale altor organe sau sisteme, nu doar cu cele cardiovasculare.

Când spunem „durere în piept”, ne referim la senzația dureroasă care apare în regiunea toracelui, adică oriunde între gât și partea superioară a abdomenului.

Durerea din piept poate avea diferite caracteristici:

• poate fi resimțită ca o apăsare
• ca o presiune
• ascuțită ca un vârf de lance sau ca o arsură.

Ea poate fi însoțită și de alte simptome, în funcție de care medicul își va orienta investigațiile și va pune diagnosticul.

Durerea din piept poate fi, așadar, cauzată de o afecțiune a sistemului cardiovascular, dar poate fi un simptom al unei boli digestive sau pulmonare, poate fi semnul unei suferințe a sistemului osteoarticular sau poate fi unul dintre simptomele tulburării de anxietate.

Cauze Cardiovasculare

Durerea din piept poate fi cauzată de o afecțiune a sistemului cardiovascular, dar poate fi un simptom al unei boli digestive sau pulmonare, poate fi semnul unei suferințe a sistemului osteoarticular sau poate fi unul dintre simptomele tulburării de anxietate.

Boala coronariană ischemică este o afecțiune a arterelor care irigă (hrănesc) mușchiul inimii.

Când aceste artere se îngustează, atunci cantitatea de sânge oxigenat care ajunge la miocard scade, iar inima nu se mai contractă eficient și apare durerea (numită angină pectorală).

Persoana cu boală coronariană este un posibil viitor candidat la infarct de miocard, iată de ce acest tip de durere toracică nu trebuie neglijat, ci investigat la cardiolog.

Angina pectorală este o durere ca o gheară, iradiază pe brațul stâng sau pe ambele brațe, înspre gât și mandibulă.

Uneori, ea iradiază spre stomac, fiind confundată cu o durere gastrică, sau spre omoplați, fiind confundată cu o durere reumatismală.

Durerea nu este, așadar, localizată într-un punct, ci cuprinde o suprafață mai mare a pieptului. Ea nu dispare indiferent de poziția pe care o luăm, în schimb cedează la administrarea de nitroglicerină sub limbă.

Angina apare cu precădere la efort fizic susținut, în momente de emoție puternică și este ameliorată de repaus.

Infarctul miocardic (atacul de cord) este asemănător cu angina, dar este de o gravitate foarte mare.

O porțiune a mușchiului inimii nu mai este deloc irigată cu sânge și celulele din acea regiune mor.

Durerea este foarte puternică, localizată în partea stângă a pieptului, însoțită de greață, vărsături, transpirații și slăbiciune.

Boala coronară ischemică și consecința ei nefastă, infarctul de miocard, nu apar brusc.

Ea se instalează în timp, prin îngustarea arterelor datorită depunerilor de grăsimi și colesterol, denumite plăci de aterom.

Uneori, boala poate fi silențioasă, fără niciun semn, sau persoana care se consideră sănătoasă poate avea palpitații sau dificultăți de respirație la efort susținut.

De aceea, este important să mergem anual la medicul de familie și, dacă observăm unul dintre simptomele de mai sus, să ne facem și o programare la cardiolog pentru a elimina o problemă mai gravă.

Durerea toracică poate avea cauze cardiovasculare, dar poate fi în același timp și un semn al unei afecțiuni digestive, pulmonare, musculare sau al unei tulburări de sănătate mintală.

Principalele probleme cardiovasculare care au ca simptom durerea sunt boala coronară ischemică și infarctul de miocard.

Pe lângă acestea, însă, există și alte probleme pe care medicul cardiolog le poate identifica, în urma investigațiilor.

Miocardita este o boală infecțioasă a mușchiului inimii și poate fi de provocată de microbi, virusuri sau ciuperci.

Uneori, poate fi lipsită de simptome, dar în alte cazuri apare durere în piept, febră, oboseală, palpitații și probleme de respirație.

Pericardita este inflamația membranei care înconjoară inima și are simptome asemănătoare anginei.

Durerea din piept este ascuțită, situată în partea superioară a pieptului (spre umăr și gât) și se poate înrăutăți la înghițirea alimentelor, în expirație și când stăm întinși pe spate.

Cardiomiopatia hipertrofică este o afecțiune determinată de factori genetici, în care pereții inimii sunt îngroșați, observându-se și alte anomalii ale structurii cordului.

Uneori nu apare niciun simptom, alteori apare durere însoțită de dificultăți în respirație, amețeli și pierderea cunoștinței.

Complicațiile bolii sunt insuficiența cardiacă severă și chiar moartea subită (este principala cauză de moarte subită la pacienții tineri)

Prolapsul de valvă mitrală este situația în care “clapeta” dintre două cămăruțe ale inimii nu se închide corespunzător.

Principalele simptome sunt palpitațiile, amețeala și durerea în piept, deși în cazul în care acest prolaps este mic, poate să fie complet asimptomatic.

Disecția de arteră coronară este o fisură care apare în arterele care aduc transportă sângele oxigenat și este o afecțiune foarte rară, dar de multe ori fatală.

Principalul simptom este durerea foarte puternică, care apare brusc în piept și iradiază spre partea superioară a spatelui.

Uneori, pot apărea semne de afectare a părților corpului care nu mai sunt hrănite cu oxigen și substanțe nutritive – de exemplu poate imita un accident vascular cerebral sau o afectare a măduvei spinării cu paraplegie.

Aceste semne indică o urgență majoră, iar ambulanța trebuie chemată de urgență.

Pentru că este mai simplu să previi decât să tratezi, recomandăm vizitele anuale la medicul de familie chiar în situația în care nu există niciun simptom de boală.

Iar când apare un astfel de simptom precum durerea în piept, este important să descoperim cauza și să excludem afecțiuni grave care ne pun viața în pericol.

Dacă experimentați o durere din piept, adresați-vă medicului de familie. După anamneză, acesta va recomanda un set de investigații și un consult de specialitate.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Tulburări de Somn și Insomnii: cum puteți dormi liniștit?

Pe curând,

Echipa PulsMedica

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns