Medicamente folosite în psihiatrie

Psihiatrie

Medicamente folosite în Psihiatrie: Mituri și Adevăruri

Din ce în ce mai multe persoane suferă de o tulburare a sănătății mintale.

Afecțiunile psihice au cauze multiple, variate, forme de manifestare și nivele de gravitate diferite. Cu toate acestea, cei mai mulți oameni le abordează în bloc, temându-se de ele și perpetuând o mulțime de mituri și idei preconcepute care au un singur efect: evitarea cabinetului de psihiatrie!

Există persoane aflate în suferință care pierd luni, poate chiar ani de viață refuzând consultația și tratamentul psihiatric.

Cu toate că există studii clinice și mărturii ale pacienților care atestă eficiența medicației și rolul terapiei în creșterea calității vieții persoanelor cu diferite probleme de sănătate mintală.

Pentru început, vă prezentăm o clasificare a principalelor grupe de medicamente folosite în psihiatrie:

  • hipnoticele (somniferele), medicamente folosite în cazul persoanelor care au tulburări de somn
  • antidepresivele, medicamentele folosite în tulburarea depresivă de diferite grade
  • anxioliticele (tranchilizantele), utilizate pentru pacienții cu anxietate
  • antipsihoticele se folosesc în afecțiuni precum schizofrenia sau tulburarea bipolară, dar uneori sunt utilizate și în depresii severe sau în tulburarea obsesiv-compulsivă)
  • timostabilizatoare, folosite în tulburarea bipolară și în alte afecțiuni precum epilepsia, abuzul de alcool, chiar depresia
  • medicamente care încetinesc deteriorarea cognitivă datorată înaintării în vârstă

MIT: Medicamentele folosite în psihiatrie produc dependență.

ADEVĂR: Medicamentele de orice fel trebuie luate doar la indicația medicului specialist.

Tratamentele psihiatrice nu fac excepție!

Este adevărat că anxioliticele, luate incorect și pe termen lung, pot produce dependență. De aceea, în tulburările de anxietate, medicul va prescrie o combinație de medicamente și va schimba tratamentul pe măsură ce efectele lui apar în viața pacientului.

De exemplu, antidepresivele pot trata eficient o tulburare de anxietate sau insomnia, fără a da dependență.

MIT: Persoanele puternice își pot rezolva singure problemele psihoemoționale și nu au nevoie de medicamente.
ADEVĂR: Tulburările de sănătate mintală sunt afecțiuni similare celor digestive, pulmonare sau renale.

Niciunui pacient care suferă, de exemplu, de ulcer gastroduodenal, nu i se recomandă să încerce să își “controleze singur boala”, fără a apela la medicamente, și nici nu este considerat lipsit de voință dacă respect tratamentul medicului gastroenterolog.

Pacientul cu infarct miocardic nu este considerat responsabil de boala sa, ci este dus de urgență la medic.

De ce ar sta lucrurile diferit cu afecțiunile reale, cu un bine-cunoscut substrat organic, ale psihicului?

Dimpotrivă, este nevoie de putere și o bună cunoaștere de sine pentru a recunoaște o afecțiune psihică iar acceptarea și respectarea tratamentului este un prim pas către ținerea ei sub control.

Organizația Mondială a Sănătății estima încă din anul 2001 că una din patru persoane are sau va avea o problemă de sănătate mintală pe parcursul vieții.

De multe ori, pacienții nu se prezintă la medicul psihiatru sau la psiholog din teama de a nu fi stigmatizați sau marginalizați și, probabil, din teama că tratamentul psihiatric le-ar face mai degrabă rău decât bine. În prezent, există mulți pacienți care ies în față și povestesc experiența lor cu boala, apreciind că tratamentul medicamentos a fost un pas important în regăsirea echilibrului.

MIT: Medicamentele prescrise de psihiatru îmi modifică personalitatea.
ADEVĂR: Orice medicament poate avea efecte adverse, iar de cele mai multe ori acestea sunt raportate și notate în prospect.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) chiar recomandă raportarea acestor reacții adverse, fiecare dintre noi contribuind astfel la îmbunătățirea siguranței tratamentelor. Fișa pentru raportarea spontană a reacțiilor adverse la medicamente poate fi descărcată de pe site-ul ANMDM (click aici https://goo.gl/iW2z7P).

Revenind însă la modificările de personalitate în urma tratamentului psihiatric, acestea au loc, într-adevăr, datorită faptului că boala este ținută sub control.

De exemplu, o persoană diagnosticată cu depresie, retrasă, apatică, cu o perspectivă negativistă asupra realității, va deveni mai implicată social, mai optimistă și mai creativă, va avea voință și motivație să realizeze mult mai multe în viață. Am putea spune că modificările de personalitate sunt chiar de dorit!

MIT: Psihiatrul nu face altceva decât să prescrie medicamente.
ADEVĂR: Fiecare tip de afecțiune psihiatrică poate fi tratată în mai multe moduri. Și mai important: fiecare pacient este unic și are nevoi specifice.

Ca urmare, psihiatrul – ca orice alt medic – va adapta planul terapeutic la caracteristicile individuale ale pacientului. Uneori este nevoie de medicație pe o perioadă mai scurtă de timp, însoțită sau urmată de psihoterapie sau consiliere.

Alteori, psihoterapia este unicul tratament recomandat. Alteori, pacientul trebuie să rămână sub tratament și să fie monitorizat periodic pentru tot restul vieții.

Ceea ce contează este ca medicul,  cu colaborarea pacientului, să descopere cel mai eficient tratament, care să poate aduce liniște interioară și chef de viață și să asigure starea de echilibru după suferință.

Medicamentele în Psihiatrie: o atitudine echilibrată

Când vine vorba despre medicamente, există două extreme în care ne putem afla: fie să fim complet împotriva lor și să preferăm așa-numitele soluții naturale, fie să ne autoadministrăm medicamente în exces.

În ambele situații, ignorăm indicațiile medicului, care a studiat peste 11 ani și își bazează recomandările pe studii clinice.

În realitate nu există un plan de tratament unic pentru niciun pacient, la fel cum, la aceeași persoană, schemele terapeutice (cantitatea și tipul medicamentelor) se pot schimba pe parcursul vieții.

Psihoterapia care poate însoți tratamentul medicamentos are rolul de a descoperi cauzele profunde ale anxietății și depresiei, de a înțelege mecanismele și de a dezvolta abilitatea individului de a face față și a se adapta la realitatea în care trăiește.

Pe de altă parte, chiar dacă respectăm indicațiile medicului în privința tratamentului și urmăm psihoterapia potrivită, dar nu facem schimbări în plan social și al stilului de viață, nu ne putem aștepta la miracole!

Implicarea socială, apartenența la o familie sau la un grup social, relațiile semnificative, bazate pe iubire, contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și chiar la reducerea dozelor, la recomandarea medicului.

La PULS Medica, pe lângă tratamente psihiatrice, oferim și servicii de psihoterapie și consiliere psihologică. Adresați-vă medicilor și psihologilor noștri telefonând la 021.9290.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Hipotiroidismul – Tiroida – Diagnosticarea – Tratament

Pe curând,

Echipa PulsMedica

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns