Diabetul și alimentația junk-food

Junk-food

Junk-food!

Alimentația sănătoasă este un ideal pe care, de cele mai multe ori, îl obținem cu un mare efort de voința.

Deși cunoaștem foarte bine principiile și ne dorim să le aplicam atunci când punem alimentele în coșul de cumpărături sau în farfurie, de la teorie la practică pare că este este cale lungă!

Tentațiile sunt pretutindeni: la chioșcul din fața scolii, la patiseria din stația de autobuz, pe raft lângă casa unde plătim alimentele sănătoase cumpărate din supermarket…

Termenul junk-food se folosește pentru a denumi acele produse alimentare ieftine și foarte bogate în calorii provenite din grăsimi și zahar, dar sărace în nutrienți precum vitamine, minerale sau fibre.

Cartofii prăjiți alături de un șnițel prăjit în ulei poate constitui o masa de tip junk-food, chiar dacă totul este preparat în casa. Consecințele alimentației de acest tip asupra organismului sunt grave:

  • se observă o creștere în greutate, pană la obezitate, cu impact asupra producției de insulină în pancreas
  • zaharul ascuns în aceste alimente semipreparate contribuie și el la creșterea nivelului de colesterol din sânge
  • acizii grași saturați în exces atrag după ei și o creștere a colesterolului, cu efecte negative asupra sistemului cardiovascular (poate apărea ateroscleroza și consecințele ei, infarctul și accidentul vascular cerebral)

Când consumam junk-food, senzația de foame dispare pentru moment, dar apare rapid peste una, doua ore, când recurgem din nou la soluții rapide de satisfacere a foamei.

Iată de ce este important să înțelegem mecanismele prin care boala se instalează în timp și sa evităm tentațiile.

Alegerile sănătoase pot fi făcute cu o buna planificare a meniurilor zilnice, urmată de o vizita la supermarket cu listă de cumpărături pregătită de dinainte.

Pentru consultații, sfaturi nutriționale și investigații paraclinice pentru diagnosticarea diabetului, vă puteți adresa cabinetului de diabet și nutritive al Clinicilor PULS, telefonând în Call Center la numărul de telefon 021.9290.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.
Îți recomandăm să citești și articolul Pubertatea precoce

Pe curând,

Echipa PulsMedica

Această postare are 4 comentarii

Lasă un răspuns