Incidența afecțiunilor oncologice în Romania

oncologice

Câte cazuri de afecțiuni oncologice credeți că se înregistrează anual în România şi care este riscul de a suferi de aceasta afecțiune?

Peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, în creștere cu aproape 4.000 față de 2008, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice!

A fost anunțul președintele Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia.

Datele sunt menționate în raportul Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN, potrivit căruia cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată și de col uterin.

La nivelul anului 2012, la o populație masculina de 10.370.000 se înregistrau 43.100 de cazuri noi de cancer, iar din totalul celor 11.017.000 de femei, 35.600 reprezentau cazuri noi de boli oncologice.

Conform aceluiași raport, în România, riscul de a face cancer înaintea vârstei de 75 de ani este de 23% din totalul populației, respectiv de 28% la bărbați și de 19,1% în rândul femeilor.

Informațiile din raport au fost prezentate de FABC în condițiile în care, pentru al patrulea an consecutiv, Federația a marcat Ziua Internaționala de Lupta împotriva Cancerului printr-o dezbatere cu tema „Provocările Sistemului Oncologic din Romania”.

Raportul GLOBOCAN este un proiect al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, care oferă date estimative din 184 de țări despre incidența, mortalitatea și prevalența a 28 de tipuri de cancer (cele mai agresive).

Datele disponibile sunt pentru populația adultă (de peste 15 ani), diferențiate pe cele doua sexe.

Articol realizat de doctor Aurelia FERARU, Medic Specialist Oncologie Medicală

Dacă ați observat la dvs. sau la un membru al familiei dvs. simptome, este indicat să vă adresați medicului specialist, care va realiza investigații, diagnosticul diferențial și va recomanda tratamentul potrivit.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Cum descoperim nodulii tiroidieni?

Pe curând,

Echipa PulsMedica

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns