Ce este nou în tratamentele pentru cancerul de sân triplu-negativ?

cancerul de sân

Cancerul de sân triplu-negativ reprezintă aproximativ 10-20% din toate cazurile de cancer de sân.

Noile tratamente pot crește șansele de vindecare a cancerului sau de îmbunătățire a perspectivelor unei persoane.

Cancerul de sân îmbracă diferite forme. Acesta poate fi receptor hormonal pozitiv sau receptor hormonal negativ, în funcție de faptul dacă celulele canceroase au sau nu receptori de estrogen sau progesteron.

De asemenea, celulele cancerului mamar pot fi pozitive sau negative pentru proteina factorului de creștere epidermică umană (HER2).

Cancerul de sân triplu-negativ, care apare în 10-20% dintre cancerele de sân, se referă la situația în care celulele canceroase sunt negative pentru hormoni și pentru proteina HER2.

Cu alte cuvinte, celulele canceroase nu au receptori pentru:

  • estrogen
  • progesteron
  • proteina HER2

Lipsa receptorilor pe cancer poate face ca acesta să fie mai dificil de tratat, deoarece terapiile Sursa de încredere care vizează receptorii nu sunt eficiente.

Potrivit Societății Americane de Cancer, grupurile cu risc ridicat includ femeile care:

  • au vârsta sub 40 de ani
  • au o mutație BRCA1

Cancerul de sân triplu-negativ poate crește mai repede decât alte tipuri de cancer și are o rată mai mare de recidivă. Cercetătorii dezvoltă noi tratamente care să funcționeze pentru cancerul de sân triplu-negativ.

Ce tratamente actuale sunt disponibile și cum funcționează acestea?

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor identifică câteva opțiuni de tratament pentru cancerul de sân triplu-negativ. Acestea includ:

  • lumpectomie, sau îndepărtarea tumorii, lăsând cea mai mare parte a sânului intactă
  • mastectomia, sau îndepărtarea sânului și a unei părți din țesutul înconjurător
  • chimioterapie
  • radioterapie

Cancerul de sân triplu negativ este mai receptiv la imunoterapie decât alte forme de cancer de sân. Imunoterapia ajută sistemul imunitar să găsească și să atace celulele canceroase.

Oamenii folosesc în mod obișnuit atezolizumab, un medicament anticorp monoclonal, pentru a trata cancerul de sân triplu negativ.

Pembrolizumab, un alt anticorp monoclonal, s-a dovedit, de asemenea, promițător în cadrul studiilor pentru cancerul de sân triplu-negativ în stadiu incipient.

Conjugatele anticorp-medicament conțin un anticorp legat de un medicament cu moleculă mică, care este toxic pentru celula tumorală.

Conjugatul medicament anticorp administrează o moleculă printr-o linie intravenoasă care se atașează de celulele canceroase. Aceste molecule ajută chimioterapia să țintească mai bine celulele canceroase.

Probleme legate de tratamentele actuale

Lipsa receptorilor pe care să îi vizeze înseamnă că unele tratamente pentru alte forme de cancer de sân nu sunt eficiente pentru cancerul de sân triplu negativ.

Chimioterapia cu platină, sau chimioterapia care utilizează medicamente pe bază de platină, este frecventă în tratamentul cancerului de sân triplu-negativ datorită eficienței sale.

Cu toate acestea, cercetările au arătat că efectele secundare severe pot limita utilizarea sa.

Un studiu efectuat in 2020 a constatat aproximativ 40 de efecte secundare specifice, inclusiv o scădere a producției de măduvă osoasă, probleme cu funcția renală, dureri de cap și alte efecte negative asupra sistemului nervos.

Există unele tratamente disponibile pentru a aborda aceste efecte secundare.

Ce studii de cercetare sunt în curs de desfășurare?

Există mai multe studii noi și în curs de desfășurare care analizează tratamentele pentru cancerul de sân triplu negativ.

Cercetarea privind studiile clinice este foarte importantă. În cazul în care aveți cancer de sân triplu-negativ, luați în considerare un studiu clinic. Ajută la avansarea cercetării. Există o mulțime de trialuri, iar multe dintre ele au rezultate bune.

Studiul clinic Keynote 522.

Acest studiu analizează utilizarea pembrolizumabului, un tip de imunoterapie, în combinație cu chimioterapia înainte și după operație.

Studiul se concentrează pe persoanele cu cancer de sân în stadiul 2 sau 3, care prezintă un risc ridicat, iar pembrolizumab s-a dovedit a fi promițător. De fapt, studiul a arătat o rată de eficacitate de 65%, ceea ce indică faptul că nu există semne reziduale de cancer în țesut. Aceasta este în creștere de la 51% anterior.

Studiul clinic ASCENT, aflat în faza 3, analizează utilizarea sacituzumab govitecan, un conjugat anticorp-medicament.

Într-un studiu de fază 2, acesta s-a dovedit promițător la persoanele care primiseră anterior un tratament pentru cancer de sân triplu negativ metastatic.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat medicamentului aprobarea accelerată în 2020.

În orice moment, există probabil mai multe studii în curs de desfășurare sau de recrutare în întreaga lume.

O persoană ar trebui să discute cu un medic înainte de a se înscrie într-un studiu clinic. Aceștia ar putea ajuta persoana să găsească un studiu relevant sau să recomande cele care vor funcționa cel mai bine pentru ea.

Va exista vreodată un leac pentru cancerul de sân triplu negativ?

Cancerul de sân triplu negativ este vindecabil atunci când un medic îl diagnostichează în primele trei stadii (1-3).

Cu toate acestea, capacitatea de a vindeca cancerul de sân triplu negativ este împiedicată de recidivă sau de metastazele care trec dincolo de ganglionii limfatici. Cancerul de sân triplu-negativ este cea mai probabilă formă de cancer de sân să revină.

Perspectivele pentru persoanele cu cancer de sân triplu negativ localizat pe o perioadă de 5 ani sunt bune. În jur de 91% dintre persoane vor supraviețui până la marca de 5 ani.

Cu toate acestea, dacă cancerul se răspândește în țesutul local sau în ganglionii limfatici, rata de supraviețuire la 5 ani scade la 65%. Dacă se răspândește la alte organe sau țesuturi, rata scade la 12%.

Aceste cifre se bazează pe datele referitoare la persoanele care au primit tratament în trecut.

Metodele mai noi au schimbat perspectivele, care vor continua să se schimbe pe măsură ce vor fi disponibile diferite tratamente.

Din punct de vedere anecdotic, un segment de pacienți care au răspuns la tratamentul cu imunoterapie pentru mai mult de 5 ani.

Foarte important de reținut

Cancerul de sân triplu-negativ este o formă agresivă de cancer de sân care poate să nu răspundă la tratamentele care sunt eficiente împotriva altor forme de cancer de sân.

Cu o depistare precoce, un medic poate fi capabil să îl vindece cu un tratament agresiv.

Atunci când un medic îl diagnostichează după ce s-a răspândit deja, nu există un tratament actual, dar unele tratamente pot ajuta o persoană să trăiască mai mult timp cu o calitate mai bună a vieții.

Persoanele cu cancer de sân triplu-negativ ar trebui să încerce să găsească un medic care este la curent cu cele mai recente tratamente sau care poate ajuta la identificarea unor noi studii clinice care ar putea fi de ajutor.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Pentru programări la un medic de specialitate, telefonați la 021.9290

Îți recomandăm să citești și articolul Îmbătrânirea creierului: Cum se schimbă pe măsură ce îmbătrânim?

Pe curând,

Echipa PulsMedica

Lasă un răspuns