Pietre la rinichi sau calculii renali apar, de obicei, în unul dintre cei doi rinichi, dar se pot extinde oriunde de-a lungul tractului urinar.
Cauzele formării pietrelor la rinichi
Când spunem tract urinar ne referim la rinichi, vezica urinară, uretere și uretră. Iar pietrele la rinichi sunt recunoscute ca producând dureri foarte puternice asupra pacientului.
Alături de factorul genetic care contribuie semnificativ la posibilitatea apariției calculilor renali, anumite alimente sau obiceiuri zilnice înclină balanța spre apariția pietrelor la rinichi.
Există câteva categorii de alimente care, dacă sunt combinate cu un aport crescut de calciu sau de sare în dieta zilnică, pot determina apariția pietrelor la rinichi.
În funcție de predispoziția organismului la o astfel de afecțiune, alimentele consumate cu regularitate și în cantități mari care contribuie la apariția acestora sunt: spanacul, ciocolata, arahidele, cafeaua, băuturile carbogazoase, nucile, sucul de grape-fruit, apa minerală.
Pietre la rinichi – semne și simptome
Așa cum spuneam mai sus, pacienții semnalează un cortegiu de simptome cunoscute sub numele de colică renală. Este posibil ca durerile cauzate de calculii renali să fie resimțite abia când pietrele încep să coboare în uretere, durerea fiind localizată pe o parte a spatelui și la nivelul flancului abdomenului.
Alte simptome ale pietrelor la rinichi pot fi:
• Nevoia constantă de a urina
• Diminuarea cantității de urină eliminată
• Sânge în urină (urină roșie, roz sau de culoare închisă), iar vărsăturile, febra și senzația de greață însoțesc de cele mai multe ori colica renală
Pietre la rinichi, îți recomandăm o vizita la medic imediat!
Durerea pricinuită de eliminarea calculilor renali conduce rapid pacientul către medicul specialist. Însă, oricare dintre simptomele de mai sus, sunt simptome clare pentru a ne adresa în scop preventiv medicului specialist.
Pentru că vizita timpurie la medic ne poate ajuta să descoperim calculii renali într-un stadiu incipient, printr-o simplă ecografie.
Dacă vă regăsiți în oricare dintre simptomele de mai sus, cu atât mai mult dacă ați bifat mai multe și nu una singură, vă recomandăm un control de specialitate și efectuarea unei ecografii.
Vă așteptăm în clinicile PULS, după efectuarea unei programări în prealabil la numărul de telefon 021.9290.
Medic primar urolog Clinicile PULS – Dr. Mitroi Valentin
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.
Îți recomandăm să citești și articolul Vitamina D și lupta împotriva COVID-19
Pe curând,
Echipa PulsMedica
Pingback: Hipotiroidismul - Tiroida - Diagnosticarea - Tratament - PulsMedica
Pingback: Litiaza renală: află mai multe info despre simptomele și cauzele ei
Pingback: Ai nevoie de un urolog? Disfuncție erectilă sau prostată mărită?
Pingback: Flurona: Tot ce trebuie să știi despre noua varianta de COVID!