COVID-19: Vitamina D și efectul asupra virusului

COVID-19

În ultima perioadă, de când COVID-19 face parte din viată noastră cotidiana, auzim tot mai des că farmaciile și magazinele online care comercializează vitamine sunt luate cu asalt. Vitamina D, vitamina C, seleniu, zinc, complex de vitamine și minerale.

Toate sunt achiziționate și autoadministrate pentru creșterea imunității organismului și indirect pentru lupta împotriva COVID-19.

Pentru că ne dorim să facem puțina lumină asupra acestui subiect, am decis ca astăzi să discutăm despre vitamina D – deficit și excedent din organism și principalele surse naturale prin care ne putem face “depozite” în organism.

Poate ca ați auzit, de la părinți sau bunici, vechea zicală “în lunile calendaristice cu litera R în denumire trebuie să luăm suplimente de vitamina D”.

Cât este de adevărat acest indemn și de ce lunile cu litera “R” ne lasă fără vitamina D?

Trebuie de la început să spunem că vitamina D face parte din categoria substanțelor nutritive fără de care organismul nu poate funcționa corect și nu poate rămâne sănătos.

Aceasta vitamină este produsă în mod natural de către organism atunci când ne expunem razelor solare – de aici și legătura cu zicala de mai sus privind administrarea de suplimente în lunile cu R.

Pentru că in lunile călduroase – mai, iunie, iulie, august – adică cele fără litera R în denumire, petrecem mai mult timp în aer liber, ne expunem razelor solare și astfel organismul produce singur cantitatea de vitamina D necesara organismului.

La fel de natural precum statul la soare este și consumul de alimente bogate în vitamina D – pește, ouă, produse lactate.

Alături de vitamina D, organismul are nevoie de calciu pentru a fixa vitamina D în oase și în dinți pentru un sistem osos puternic, dar mai ales pentru reducerea riscului de apariție a facturilor.

Deficitul de vitamina D, deși este destul de frecvent, rareori este diagnosticat întrucât  în marea majoritatea a cazurilor, deficitul nu este anunțat prin simptome clare.

Cele mai cunoscute afecțiuni determinate de deficitul de vitamina D în organism sunt rahitismul (daca este vorba despre copii) și osteomalacia (la persoanele adulte).

Excesul de vitamina D in organism poate avea efecte negative asupra stării de sănătate.

Determinând după niveluri crescute ale calciului în sânge (hipercalcemia) care poate declanșa o serie de simptome precum greața, vărsături, slăbiciune musculară și, în timp, putând duce la apariția litiazei renale (pietre la rinichi).

Dar ajută vitamina D în lupta cu COVID-19?

Da, Vitamina D joacă un rol important în lupta împotriva COVID-19 întrucât întărește sistemul imunitar.

Studiile au arătat că vitamina D este direct legată de sistemul imunitar, iar lipsa acesteia din organism poate duce la un risc crescut a bolilor autoimune.  

Pacienții cu deficit de vitamina D pot dezvolta astm, boli cardiovasculare, infecții respiratorii, diferite forme de cancer, având un risc mai crescut de a contracta HIV.

Deficitul de vitamina D poate fi diagnosticat numai prin efectuarea unui test de sânge.

Exista studii care atestă faptul că în momentul în care organismul este afectat de o infecție sau de un agent patogen, vitamina D este cea care stimulează răspunsul nespecific, adică înnăscut al anticorpilor. În același timp, vitamina D limitează răspândirea infecției.

În egală măsura, nu există suficient de multe date care să ateste faptul că administrarea de vitamina D elimină complet riscul infectării cu SARS-CoV-2.

Am aflat ce este vitamina D, de ce este importantă pentru organism și cum ne poate ajuta în lupta cu COVID-19.

Pentru a afla dacă o persoană are nivelul optim necesar de vitamina D, este recomandat să facă un test din sânge care să determine acest nivel.

Si, pentru ca pe noi ne interesează starea Dumneavoastră de sănătate, am pregătit in clinicile PULS un pachet complet de analize – DOZARE VITAMINA D.

Conținutul pachetului este următorul:

  • Vitamina D3 (25 OH)
  • Fosfor Seric
  • Calciu Ionic
  • Calciu Seric
  • Proteine Totale
  • Fosfataza Alcalina
  • Intact PTH

iar prețul este de doar 188 de lei, redus de la 235 de lei.

În urma efectuării analizelor, pentru interpretarea acestora în context medical, luați legătura cu medicul trimițător sau cu medicul de familie, ulterior urmând să va fie recomandat tratamentul cu vitamina D sau efectuarea unor analize suplimentare.

Va așteptam în clinicile PULS pentru a beneficia de acest pachet de investigații și pentru monitorizarea stării Dumneavoastră de sănătate.

Pentru a afla mai multe informații despre această promoție, pentru programări sau programul de recoltare din clinicile PULS apelați 021.9290

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Boala Artrozica – prevenție și factori de risc

Pe curând,

Echipa PulsMedica

Această postare are 2 comentarii

Lasă un răspuns