Cu alunițele la control!

alunițele

Pe măsură ce sezonul cald își intră în drepturi și, începem, treptat, să renunțăm la hainele groase, devenim tot mai preocupați de aspectul pielii noastre.

În lunile premergătoare verii, alunițele reprezintă unul dintre principalele motive de prezentare la medicul dermatolog.

Ce sunt nevii (alunițele)?

Nevii (cunoscuți popular sub numele de ”alunițe”) sunt aglomerări de melanocite (celule încărcate cu pigment, ce se găsesc în mod normal în piele) și fac parte dintr-o multitudine de leziuni cutanate.

Astfel, nu orice leziune pigmentară observată la nivelul pielii este un nev.  Ea trebuie diferențiată de alte tipuri de leziuni cutanate (papiloame, angioame, carcinoame pigmentate,etc.).

Uneori, aceasta diferențiere pune în dificultate și medicul dermatolog, de aceea este important să nu diagnosticăm astfel de leziuni singuri, acasă, ci să ne prezentăm la un medic specialist.

Cum îmi dau seama dacă o aluniță este “periculoasă”?

Se întâmplă de multe ori ca o aluniță, în ciuda unui aspect îngrijorător, să fie de fapt o leziune benignă și lipsită de riscuri.

Singurul care poate stabili tipul de leziune este medicul, dar există o serie de semne la care ar trebui să fim atenți pentru a ne prezenta la consultație la momentul oportun.

Principalele aspecte de luat în calcul când ne verificăm alunițele sunt:

  • Creșterea în dimensiuni – o alunița pe care o știm de multă vreme și care începe să își mărească brusc dimensiunea sau o aluniță nou-apărută care crește repede, trebuie să ne pună în alertă. Totodată, leziunile mai mari de 5 mm în diametru trebuie investigate neaparat.
  • Asimetria – leziunile benigne au de obicei o formă regulată, simetrică. Atunci când ne aflăm în fața unei alunițe cu o formă neregulată, asimetrică, este cazul să consultăm un specialist.
  • Modificările de culoare – de obicei, alunițele care nu pun probleme au o colorație omogenă, ce variază de la brun deschis la brun închis
  • Unele leziuni prezintă centrul mai închis și periferia mai deschisă la culoare, acest lucru nefiind un semn de gravitate
    • Sunt suspecte acele alunițe cu neregularități de culoare, la nivelul cărora se găsesc mai multe nuanțe (maro, negru, alb)
  • Aspectul marginilor – o alunița cu forma regulată, rotundă sau ovală, bine delimitată de pielea din jur, nu ridică în general probleme.  
    • Atunci când, însă, o leziune are marginile întrerupte și este imprecis delimitată față de pielea din jur, ar trebui să ridice semne de întrebare!

Cum le urmăresc?

Vă recomandăm efectuarea unui consult dermatologic de rutină anual, cu monitorizarea nevilor prin dermatoscopie.

Dermatoscopia este o metodă non-invazivă prin care medicul dermatolog cu ajutorul unui instrument optic special (dermatoscop) sau a unui video-dermatoscop, examinează leziunile de pe pielea pacientului (pete, alunițe, etc.).

Procedura este complet nedureroasă și se adresează tuturor pacienților care prezintă alunițe, indiferent de numărul sau aspectul acestora.

Sunt incluse aici și leziunile care, conform criteriilor de mai sus, au un aspect complet “nepericulos” – este recomandat să fie și ele urmărite o dată pe an.

Totodată, este foarte important să ne prezentăm la medic ori de cate ori observăm la nivelul pielii oricare din modificările enumerate mai sus.

Pot fi tratate? Ce este de făcut în privința lor?

Este bine ca orice modificare la nivelul unui nev să fie semnalată medicului dermatolog, pentru ca acesta să adopte atitudinea terapeutică potrivită.

Astfel, uneori este suficient să facem dermatoscopie de control (la 3-6 luni), alteori fiind recomandată îndepărtarea alunițelor pe cale chirurgicala sau prin tehnici de laser.

Procedura este una simplă, cu anestezie locală și nu necesită de obicei spitalizare sau îngrijiri speciale.

În încheiere, dorim să demontăm doua mituri populare, dar greșite:

Mitul 1: Orice alunița înseamnă cancer.

Nici pe departe! Nevii au potențial de a se transforma în melanom, dar acest lucru nu este obligatoriu și poate fi prevenit printr-o simplă monitorizare corectă.

Mitul 2: Îndepărtarea alunițelor este interzisă, pentru că așa se poate ajunge la cancer.

Din contră, prin îndepărtarea chirurgicală din timp a anumitor leziuni, poate fi prevenită evoluția lor spre cancer de piele. Desigur, este obligatoriu ca aceste manevre să fie făcute numai de către medicul specialist.

Așadar, prezența alunițelor este normală și nu trebuie să ne alerteze din cale-afară, dar este indicat să ne prezentăm periodic la medic pentru a surprinde din timp orice modificare ce ar putea anunța transformarea într-o leziune periculoasă.

Articol scris de Dr. Irina ANDREI – Medic Specialist Dermatovenerolog. Pentru programări la d-na dr. Irina ANDREI, contactați Call Center PULS la 021.9290.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Incidența afecțiunilor oncologice în Romania

Pe curând,

Echipa PulsMedica

Lasă un răspuns