Obezitatea: cauze și efecte

obezitatea

Obezitatea: comportamentul individual și mediul înconjurător

Obezitatea este o afecțiune cronică de o mare complexitate, tratată de mai multe specialități și cu un impact puternic asupra individului și societății.

Vorbim despre obezitate atunci când persoana are un exces de țesut adipos, cu un indice de masă corporală mai mare de 30.

Indicele de masă corporală (IMC) ajută la identificarea grupei de greutate în care se află o persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 65  de ani. Nu este folosit în cazul copiilor, al femeilor însărcinate și a vârstnicilor.

În cazul sportivilor – care au o masă musculară importantă – indicele de masă corporală nu are acuratețe pentru că, deși valoarea lui este mare, procentul de grăsime corporală este mic.

Formula de calcul a IMC este  greutatea (kg)/înălțime (m)2.

O altă metodă de evaluare a grupei în care se află o persoană din punct de vedere al greutății este măsurarea circumferinței abdominale la nivelul ombilicului.

Medicii consideră că o circumferință abdominală mai mare de 80 de cm la femei și de 95 de cm la bărbați implică un risc de afecțiuni cardiovasculare.

Ce factori favorizează obezitatea?

Originile obezității sunt multiple. Asociația Americană de Endocrinologie Clinică enumeră factori genetici și epigenetici, fiziologici, comportamentali, socioculturali sau de mediu.

Dintre factorii comportamentali și de mediu, un rol important îl au obiceiurile alimentare.

Civilizația facilitează accesul rapid, fără efort, la cantități mari de alimente și băuturi foarte bogate în calorii. Ingerăm cu mult mai multe calorii decât consumăm, iar acest exces conduce la obezitate.

Bunicii și străbunicii noștri munceau fizic pentru a produce materia primă necesară preparării hranei.

Tot ce avem noi de făcut azi este să ne așezăm la volan și să conducem către cel mai apropiat magazin alimentar.

Sedentarismul este o altă caracteristică a vieții contemporane.

Persoanele care petrec întreaga zi la birou, stând pe scaun sau care nu parcurg pe jos nici măcar 10 metri, folosind liftul și autoturismul personal, nu consumă suficiente calorii și au un risc mai mare de a crește în greutate.

Aceste persoane pot avea, în plus, și probleme ale sistemului osteo-articular și circulator, datorate inactivității fizice.

Accesul la produse alimentare variate, după decenii de lipsuri și raționalizări, poate conduce la excese, mai ales în perioadele și momentele de sărbătoare. Un aspect psihologic deloc de neglijat este asocierea anumitor alimente cu bunăstarea, relaxarea, copilăria și apelarea la aceste asocieri în momentele de stres, oboseală sau frustrare.

Cauzele obezității: predispoziția genetică și fiziologia organismului

Asociația Americană de Endocrinologie Clinică enumeră factori genetici și epigenetici, fiziologici, comportamentali, socioculturali sau de mediu.

Există o predispoziție generică pentru obezitate: dacă părinții au o greutate mai mare decât cea normală, și copiii vor dezvolta, mai devreme sau mai târziu, supra-pondere sau obezitate.

Studiile genetice au asociat obezitatea cu variații secvențiale ale unui număr de 56 de gene diferite.

Dintre acestea, doar 10 gene se regăsesc în mai multe studii în același timp, deci au o relevanță pentru studiul obezității.  În orice caz, o predispoziție genetică nu este o condamnare la obezitate, ci un semnal de alarmă și un stimul pentru o viață sănătoase.

Aici trebuie subliniată și importanța tiparelor de alimentație învățate de copil în familie.

Moștenim de la părinți mai mult decât genele. Moștenim un întreg stil de viață: obiceiuri și motivații, principii și valori, reprezentări sociale.

Iată de ce scriitorul Mark Twain spunea că este mai ușor să schimbi religia unui popor decât obiceiurile lui alimentare.

Fiziologia organismului joacă și ea un rol important în dezvoltarea obezității.

Neuropeptide (colecistokinina sau grelina), leptina, dopamina, melatonina, interleukina, depozitele adipoase deja existente influențează ingestia de alimente, digestia și consumul energetic. De exemplu, grelina și leptina sunt substanțe secretate de organism care dau senzația de foame.

Medicii endocrinologi sau nutriționiști pot recomanda modificări ale dietei, cu utilizarea unor alimente sațiogene bogate în fibre și proteine, pot adăuga tratament medicamentos adecvat stadiului în care se află pacientul sau pot recomanda chirurgia bariatrică.

Dacă indicele dvs. de masă corporală este mai mare de 25, acest lucru indică faptul că aveți peste greutatea considerată normală.

Vă recomandăm să vă adresați unui medic endocrinolog sau unui medic nutriționist, pentru evaluarea generală a stării de sănătate și a obiceiurilor alimentare.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Diabetul și alimentația junk-food

Pe curând,

Echipa PulsMedica

Lasă un răspuns