Retinopatia – complicațiile oculare ale diabetului!

Retinopatia

Retinopatia diabetică (die-uh-BET-ik ret-ih-NOP-uh-thee) este o complicație a diabetului care afectează ochii.

Este cauzată de deteriorarea vaselor de sânge ale țesutului sensibil la lumină din partea din spate a ochiului (retina). La început, retinopatia diabetică poate să nu provoace niciun simptom sau doar ușoare probleme de vedere. Dar poate duce la orbire.

Afecțiunea se poate dezvolta la orice persoană care are diabet de tip 1 sau de tip 2. Cu cât aveți diabet de mai mult timp și cu cât glicemia este mai puțin controlată, cu atât este mai probabil să dezvoltați această complicație oculară.

Cea mai importantă și des întâlnită afecțiune oculară a bolnavilor de diabet este retinopatia diabetică cauzată de degenerescența capilarelor care irigă retina și care apare la persoanele ce suferă de diabet de cel puțin 10 ani, insulino-dependenți sau nu.

Retinopatia progresează în timp și se manifestă prin tulburări de vedere putând  duce chiar la orbire. Hiperglicemia și hipertensiunea favorizează boala, deoarece ambele afecțiuni produc leziuni retiniene.

În retinopatia neproliferativă, vasele retiniene devin mai permeabilizate. În jurul zonei lezate apar tumefieri care afectează câmpul vizual. (În cazul edemului macular, vederea centrală devine neclară).

În retinopatia proliferativă, leziunile stimulează formarea altor vase sanguine cu dezvoltare anormala, care produc hemoragii sau formează cicatrici.

Fibroză poate conduce la dezlipirea retinei, orbirea parțială sau totală.

Semne alarmante:

  • acuitate vizuală brusc scăzută
  • vedere încețoșată
  • dificultăți la citit
  • diplopie
  • puncte luminoase
  • pete noi în câmpul vizual
  • dispariția vederii periferice

Depistarea se face prin examenul de fund de ochi și de retină, la biomicroscop.

Explorările paraclinice identifică  leziunile și stadiul bolii pentru a planifica tratamentul (angiografia cu fluoresceină; tomografia în coerenţă optică, angio-tomografia în coerenţă optică).

Tratamentul doar ameliorează retinopatia prin regresia edemului și rezolvarea complicațiilor.

Se ține cont de stadiul bolii și de factori de risc ai pacientului, boli asociate, glicemie. Se efectuează consultații la intervale regulate, terapie medicamentoasă, tratament laser sau chirurgical.

Nu uitați! La cele mai mici tulburări de vedere, programați-vă la medicul oftalmolog din Clinica Puls Medica Ștefan cel Mare, str. Ion Călin nr. 37, telefon 021.9290.

Îți recomandăm să citești și articolul Ulcerul Gastro-Duodenal – diagnostic și evoluție

Pe curând,

Echipa PulsMedica

Această postare are 2 comentarii

Lasă un răspuns