Tensiunea arterială la control!

Tensiunea arteriala

Tensiunea arterială este forța exercitată de sânge asupra pereților arterelor prin care acesta curge.

Tensiunea arterială depinde, așadar, de cantitatea de sânge pompată de inimă, pe de o parte, și de rezistența pe care pereții vasculari o exercită, pe de altă parte.

Vorbim despre hipertensiunea arterială la valori mai mari de 140 cu 90 mm coloană de mercur.

Aceasta înseamnă că tensiunea arterială în momentul în care inima se contractă și pompează sângele în artere) este de mai mare de 140 mmHg, iar în momentul în care inima se relaxează și se umple cu sânge, tensiunea este mai mare de 90 mm Hg.

O persoană poate avea hipertensiune arterială ani de zile, fără a-și da seama de acest lucru.

Alte persoane pot avea simptome nespecifice, de exemplu dureri de cap, dificultăți de respirație sau sângerări nazale. Iată de ce este importantă vizita periodică la medicul de familie sau investigarea unor simptome pe care, de obicei, le trecem ușor cu vederea.

Există câteva afecțiuni care pot determina instalarea hipertensiunii arteriale:

  • apneea de somn
  • afecțiunile rinichiului și ale glandei suprarenale
  • afecțiunile tiroidiene
  • medicamente, printre care și anticoncepționalele
  • abuzul sau consumul cronic de alcool

Consecințele hipertensiunii asupra organismului sunt dramatice, fiind afectate vasele de sânge, inima, creierul, rinichii, ochii și culminând cu urgențe majore precum infarctul miocardic și cu accidentul vascular cerebral.

Tratamentul hipertensiunii arteriale depinde de nivelul tensiunii arteriale și de celelalte afecțiuni asociate.

Pe lângă tratamentul medicamentos, cardiologul recomandă schimbarea obiceiurilor alimentare și menținerea unei greutăți corporale normale.

Diminuarea consumului de sare și de alcool, renunțarea completă la fumat și adoptarea unui program de exerciții fizice regulate care vor avea impact asupra stării de sănătate generală și, în același timp, vor reduce și stresul.

Programați-vă acum la cabinetul de cardiologie PULS Medica din str. Ion Călin nr. 37, sector 2, București, telefonând la 021.9290.

Aici beneficiați de investigații (EKG, proba de efort, monitorizare Holter, ecografie cardiacă) și tratamentul hipertensiunii arteriale primare sau secundare unei afecțiuni renale.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Cardiologie – Ateroscleroza – Cauze – Simptome – Tratament

Pe curând,

Echipa PulsMedica

Lasă un răspuns