Examenul Ecografic: Ecografia

Ecografia

Ecografia este o tehnică medicală imagistică non-invazivă care utilizează valurile sonore pentru a produce imagini ale structurilor interne ale corpului, cu ajutorul cărora medicul specialist identifică țesuturile și densitatea lor, fluidele și organele.

Ecografia permite determinarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor și evidențierea unor leziuni, pe baza imaginilor obținute în timp real.

Este o metodă diagnostică cu precizie mai mică de 100% și care nu exclude existența unor anomalii care nu dau semne ecografice.

Ecografia Abdominală

  • Nu detectează structuri cu diametrul sub 3 mm
  • Nu diferențiază cu certitudine nodulii benigni de maligni
  • Rezultatele sunt limitate, vizualizarea elementelor putând fi dificilă datorită factorilor normali/patologici existenți
  • Este recomandat ca ecografia sa fie realizată de același medic, pe același aparat

Rezultatele unei ecografii abdominale sunt influențate de:

  • obezitate
  • aerocolie
  • corectitudinea manevrei Valsalva
  • decubit lateral drept/stâng
  • substanța de contrast orala administrată în săptămâna anterioara ecografiei
  • incapacitatea pacientului de a sta nemișcat
  • materii fecale în intestine
  • stare postprandială (colecist contractat)
  • lipsa de lichid în vezica urinară
Atenție! La ecografia abdominală nu pot fi vizualizate organe cu conținut aeric (aparat digestiv).

Ecografia Pelvian (abdomen inferior)

Ecografia pelvian permite depistarea unor modificări apărute în unele organe tubulare, care conțin și lichid, precum vezica urinară.

Ecografia tiroidiana

Ecografia tiroidiana are ca obiectiv evaluarea tiroidei.

Cu ajutorul acestei investigații poate fi descrisă atât structură internă a glandei tiroide, cât și anatomia regională fără a folosi radiații ionizante sau substanțe de contrast iodate.

Ecografia tiroidiana furnizează cu acuratețe date despre dimensiunile tiroidei și este foarte utilă în diferențierea nodulilor solizi de chisturile tiroidiene.

Ecografia Obstetricală – Screening De Trimestrul 1

Nu exclude existența unor anomalii care apar tardiv în cursul sarcinii.

Exista aspecte patologice la aceasta vârsta gestaționala sau ca urmare a condițiilor particulare/tehnice ce pot scădea vizibilitatea ecografică, precum poziția fătului sau grosimea peretelui abdominal matern.

O serie de afecțiuni pot fi evidențiate tardiv în timpul sarcinii sau chiar doar după naștere. Vârsta sarcinii poate fi uneori prea mică pentru evidențierea unor elemente normale și/sau patologice.

Ecografia Morfologică Fetală – Screening De Trimestrul 2 și 3

Condițiile de examinare: poziția fătului, localizarea placentei, obezitatea maternă, cremele hidratante pe abdomen pot determina imposibilitatea evidențierii unor structuri morfologice fetale.

Există anomalii fetale funcționale (metabolice) care nu au expresie diagnostică înainte de naștere.

Infecții congenitale (cu citomegalovirus, toxoplasma, listeria) nu au expresie ecografică directă și specifică. Spina bifida oculta nu poate fi diagnosticata ecografic.

Unele anomalii diagnosticate pot evolua spre agravare (care poate determina apariția tardiva a unor semne ecografice) sau pot evolua favorabil (defectele septale de mici dimensiuni din porțiunea membranoasă a septului interventricular, Ventriculomegalia border-line poate evolua progresiv către o hidrocefalie etc.).

În cazul malformațiilor cardiace, în centrele specializate în ecocardiografie fetală, diagnosticul malformațiilor cardiace este stabilit în proporție de 40-50% (diagnostic prenatal 100% nu există).

În aceste cazuri nu există posibilitatea de tratament prenatal și nu există diferențe de prognostic și atitudine terapeutică între anomaliile cardiace diagnosticate ante sau post partum.

Microcefalia – diagnosticul ecografic este posibil doar în a doua parte a trimestrului II. Există anomalii cromozomiale care nu determină niciun semn ecografic în trimestrul II.
Displaziile scheletice – cele letale devin evidente numai după 24 de săptămâni, iar cele de postură (picior strâmb congenital, diformități de postura ale mâinilor etc.) numai în trimestrul III.
Hipoplazia pulmonara – se dezvolta progresiv, diagnosticul de certitudine putând fi făcut numai în trimestrul III.
În Atrezia esofagiană, Atrezia duodenală, Obstructia intestinală (atrezie jejuno-ileala, ileus meconial, boala Hirschsprung) semnele ecografice devin vizibile numai după 25 – 26 de săptămâni de sarcină.
Chisturile abdominale (ovariene, coledociene, chistul de duplicare intestinală, chisturile hepatice și splenice) semnele ecografice pot deveni vizibile numai după 25 – 26 de săptămâni de sarcină.
Hidrocefalia poate apărea la orice vârstă de sarcină după 18 săptămâni, chiar în cursul trimestrului III.
Leziunile cerebrale distructive (prin leziuni vasculare) pot apărea la orice vârstă de sarcină.

Este recomandat ca ecografia morfologică de sarcină trimestru 2 să fie făcută la vârsta gestațională de 22 – 24 săptămâni, iar reevaluarea morfologică a fătului la vârsta gestațională de 32 – 34 săptămâni.

Tulburările de creștere fetală au o evoluție progresivă, putând duce la moarte fetală intrauterină și necesită monitorizare clinică și ecografică, la intervale stabilite de medicul curant.

Markerii de anomalie cromozomială care pot fi evidențiați ecografic necesită evaluare cu medicul genetician și eventual amniocenteza cu efectuarea cariotipului fetal.

În cazul în care ecografia morfologică stabilește existența unor anomalii structurale fetale trebuie să vă adresați medicului curant în vederea stabilirii conduitei prenatale și postnatale în respectiva sarcină.

Peste 30 de tipuri diferite de investigații ecografice pot fi efectuate în cadrul Clinicilor PULS. Programările pot fi făcute telefonic la 021.9290 sau utilizând formularul disponibil aici.

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Mamografia radiologică

Pe curând,

Echipa PulsMedica

Lasă un răspuns