Află totul despre factorii de risc pentru o infecție urinară în timpul sarcinii, simptome și metode de tratament sigure.
Ce pericol presupune pentru mamă o infecție urinară în timpul sarcinii?
Sarcina reprezintă o perioadă frumoasă și emoționantă în viată oricărei femei. Din păcate un sfert dintre viitoarele mămici se vor confrunta pe parcursul celor 9 luni cu o problemă importantă – infecția tractului urinar
Ce este o infecție urinară și care sunt cauzele declanșatoare? Simptome ale infecțiilor urinare.
Infecția tractului urinar este definită ca pătrunderea germenilor în căile urinare (uretră, vezică urinară, uretere și rinichi). Infecția se caracterizează printr-o simptomatologie specifică, care diferă în funcție de localizare.
Infecții urinare joase, care afectează uretra și vezica urinară pot fi asimptomatice, sau se caracterizează prin micțiuni frecvente, usturime, senzații de arsură la urinare, senzația imperativă de urinare, deși cantitativ redusă comparativ cu normalul, dureri suprasimfizare.
Urina tulbure sau închisă la culoare, dureri la nivel lombar, febra și frisoanele semnalează agravarea infecției și ascensiunea ei către rinichi.
Cauze multiple și factori de risc
• uretra scurtă a femeilor 3-4 cm
• igiena intimă mai puțin corespunzătoare (microbi din vagin sau anus pătrund în uretră)
• antecedente de infecții urinare, mai ales dacă au debut în perioada copilăriei
• anomalii congenitale ale tractului urinar
• infecții genitale – vaginitele
• ingestia scăzută de lichide și urinările rare
La femeile gravide se mai adaugă încă din primul trimestru de sarcina modificările hormonale (progesteronul și estrogenii cresc aderența bacteriilor) și ale tractului urinar, ce duc la apariția stazei urinare și a refluxul vezico-ureteral.
De asemenea, din trimetrul al doilea de sarcină, creșterea uterului va determina fenomene de compresiune asupra organelor urinare, mai ales a vezicii urinare determinând micțiuni frecvente și golirea incompletă a vezicii.
Volumul crescut al sângelui la gravidă determină prezența glicozuriei (glucoza în urină) ce favorizează de asemenea multiplicarea germenilor.
Microorganismele responsabile sunt cele din flora perineală normală.
Cel mai comun agent patogen este Escherichia Coli, dar se mai pot întâlni și Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Staphylococcus, Mycoplasma, Chlamydia sau Neisseria.
Ce facem dacă avem simptomatologie de infecție urinară? Diagnosticarea infecției urinare.
Dacă recunoașteți simptomatologia și vă gândiți la posibilitatea unei infecții urinare, adresați-vă de urgență unui medic specialist pentru a vă testa urina.
Infecțiile netratate pot duce la complicații pe parcursul sarcinii, astfel încât este foarte important să nu întârziați prezența la medic și începerea tratamentului.
Proba de urină trebuie recoltată din prima urină de dimineața, jetul din mijloc, după o toaletă riguroasă a organelor genitale.
Exista și teste rapide de identificare a infecției sub forma de bandelete, pentru nitriți/ proteine/ hematii / leucocite care pot diagnostica imediat infecțiile urinare.
La prima consultație prenatală, la începutul primului trimestrului, din lista analizelor uzuale recomandate de către medic fac parte și probele de urină (sumar de urină și urocultură), indiferent daca sunt prezente sau nu simptome de infecție urinara.
Sunt depistate astfel și infecțiile urinare asimptomatice care se pot agrava ulterior. Un tratament corect administrat încă de la debutul bolii va exclude apariția unor complicații mai severe.
Cum tratăm o infecție urinară? Cereți sfatul medicului! Tratament.
Trebuie subliniat încă de la început că această afecțiune diagnosticată la timp și urmata de un tratament corespunzător și bine condus, nu va afecta în nici un fel fătul în viată intrauterină.
Din cauza faptului că agenții cauzatori ai infecțiilor urinare sunt bacteriile, tratamentul va include antibiotice pe o durată de aproximativ 7-10 zile, conform antibiogramei.
Trebuie să țineți cont de faptul că sunteți însărcinată și nu toate antibioticele vă sunt permise, unele dintre acestea putând chiar afecta dezvoltarea normală a fătului.
Pentru inițierea tratamentului, trebuie să vă adresați medicului specialist. Mod de prevenire.
Acesta stabilește tratamentul optim în raport cu vârsta sarcinii și perioadele de dezvoltare ale fătului, astfel încât acesta să nu aibă cu nimic de suferit în urma tratamentului.
Un lucru foarte important pe care majoritate femeilor îl ignora este repetarea testelor de urină după 2 săptămâni de la terminarea tratamentului cu antibiotic, pentru a fi siguri că infecția a trecut.
Repetarea uroculturilor va trebui sa fie făcută la intervale regulate pe tot parcursul sarcinii. Mai mult de 40% din femeile însărcinate care au contactat o infecție urinară vor dezvolta o alta.
Medicamentele naturiste (sucurile/ ceaiurile de afine sau merișor, cozi de cireșe sau mătasea porumbului) nu pot înlocui antibioticoterapia, cel mult, prin efectul antiinflamator și diuretic, ele pot fi de ajutor în profilaxia recidivelor.
Care sunt riscurile pentru mamă și pentru copil?
Netratate, infecțiile tractului urinar pot aduce grave prejudicii sarcinii, prin producerea contracțiilor uterine dureroase și declanșarea travaliului prematur, dar și mamei prin afectarea rinichilor, care uneori poate fi ireversibilă.
Nu lăsați infecțiile urinare să vă perturbe bucuria așteptării bebelușului, mergeți de urgență la medicul specialist dacă apar simptome neplăcute, efectuați de rutină analizele de urină în fiecare trimestru de sarcină și dacă este cazul urmați tratamentul care vă este recomandat.
Articol scris de dr. Oana Dorobanțu, Medic Specialist Obstetrica – Ginecologie. Pentru programare la d-na dr. O. Dorobanțu contactați Call Center PULS la 021.9290.
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.
Îți recomandăm să citești și articolul Sarcina Extrauterină
Pe curând,
Echipa PulsMedica