Markerii Tumorali – interpretare în diagnosticarea cancerului
Cu siguranță ai auzit că bolile neoplazice, sau cancerul, reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate din lume.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul este a doua cea mai frecventă cauză de deces la nivel global, după bolile cardiovasculare. În plus, incidenta cancerelor este în creștere la nivel global.
Această creștere se datorează în parte creșterii speranței de viață în populația generală. Într-adevăr, riscul de a dezvolta cancer crește considerabil odată cu înaintarea în vârstă, de 10 ori mai mult la vârsta de 70 de ani decât la vârsta de 25 de ani.
Din păcate, diagnosticarea precoce a cancerului este dificilă, deoarece acestea sunt asimptomatice în stadiile timpurii, iar pacientul nu consultă la timp un medic.
De-a lungul timpului, s-au făcut multe încercări de a găsi markeri care să poată detecta o transformare celulară malignă cât mai timpuriu posibil. Aceste substanțe sunt cunoscute sub numele de markeri tumorali și pot fi clasificați în două tipuri: celulari și umorali.
Markerii tumorali celulari sunt reprezentați de antigene localizate la nivelul membranelor celulare (markerii celulari în leucemii), receptori hormonali sau pentru factori de creștere.
Pe de altă parte, markerii tumorali umorali sunt substanțe care pot fi detectate în concentrații mult mai mari decât în condiții fiziologice, în ser, urină sau în alte fluide ale corpului.
Aceste substanțe sunt sintetizate și excretate de către țesuturile tumorale, eliberate prin dezintegrarea tumorii sau formate ca o reacție a organismului la prezența tumorii.
Un marker tumoral ideal ar trebui să îndeplinească mai multe criterii, inclusiv specificitate ridicată (nedetectabil în afecțiuni benigne sau la persoane sănătoase), sensibilitate crescută (detectabil chiar și în prezența unui mic număr de celule tumorale), specificitate de organ, corelație cu stadiul și masa tumorii, corelație cu prognosticul bolii și o bună valoare predictivă.
Cu toate acestea, niciun marker tumoral cunoscut nu îndeplinește în prezent toate aceste criterii.
Anumiți markeri tumorali prezintă o bună corelație cu stadiile tumorii. Totuși, concentrația markerilor nu dă indicații precise asupra stadiului tumorii decât în mod excepțional. Anumiți markeri pot avea valoare prognostică și pot fi utili pentru monitorizarea terapiei afectiunilor neoplazice.
Markerii tumorali sunt substanțe care pot fi detectate în fluidele corpului, cum ar fi sângele, urina sau lichidul cefalorahidian, și care sunt sintetizate și eliberate de către celulele tumorale sau ca răspuns la prezența tumorii în organism.
Deși un nivel crescut al unui marker tumoral poate sugera prezența unei neoplazii, acesta nu este suficient pentru a pune un diagnostic de cancer. De aceea, este important să se combine măsurătorile markerilor tumorali circulanți cu alte teste, cum ar fi biopsiile sau imagistica, pentru a diagnostica o afecțiune malignă.
Un marker tumoral ideal ar trebui să îndeplinească mai multe criterii, printre care specificitatea și sensibilitatea ridicate, specificitatea de organ, corelarea cu stadiul și masa tumorii, corelarea cu prognosticul bolii și o valoare predictivă bună.
Deși criteriile de specificitate și sensibilitate de 100% nu au fost îndeplinite încă de niciun marker tumoral cunoscut, există markeri tumorali care prezintă o bună corelație cu stadiile tumorii sau care au valoare prognostică.
De pildă, concentrația preoperatorie a antigenului carcino-embrionar (CEA) este utilă în cazul cancerelor colorectale, iar concentrația beta2-microglobulinei poate fi utilă în cazul limfoamelor non-Hodgkin și al mielomului multiplu.
Cu toate că markerii tumorali nu sunt utili pentru screeningul persoanelor asimptomatice, aceștia pot fi utilizați pentru screeningul persoanelor simptomatice sau a grupurilor cu risc.
De exemplu, antigenul alfa-fetoproteina (AFP) poate fi util pentru pacienții cu ciroză hepatică și cu risc crescut de a dezvolta un carcinom hepatocelular, iar CA 125 poate fi util în cazul cancerelor ovariene, combinat cu ecografia transvaginală.
Indicația cea mai importantă a markerilor tumorali constă în monitorizarea tratamentului.
Scăderea la normal a nivelului markerilor indică inlăturarea completă a tumorii sau remisia sa, persistenta unor nivele patologice indica existența unei tumori reziduale și/sau apariția metastazelor, iar creșterea nivelului markerilor după o perioadă de normalizare indică recurența tumorii.
În concluzie, markerii tumorali sunt substanțe utile în diagnosticarea și monitorizarea tratamentului cancerului, însă trebuie utilizate împreună cu alte teste pentru a confirma diagnosticul și pentru a evalua eficacitatea tratamentului.
Deopotrivă, este important să se ia în considerare specificitatea și sensibilitatea fiecărui marker tumoral și să se interpreteze rezultatele în contextul clinic al fiecărui pacient.
Valori normale pentru markerii tumorali și pachetele de analize disponibile sunt importante pentru evaluarea sănătății.
Află tarifele și informațiile necesare despre analizele pentru markeri tumorali, inclusiv pentru femei, precum și detalii despre recoltarea acestor teste prin intermediul analizelor de sânge decontate prin CNAS si clinicile Puls Medica.
Găsește informațiile necesare și află mai multe despre cum pot ajuta aceste analize în prevenirea și tratarea cancerului.
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile și informatiile medicale din acest articol au doar scop informativ.