Analizele medicale reprezintă ansamblul de procedee care furnizează informații despre aspectul și funcționalitatea diferitelor organe.
Pentru ca analizele medicale de laborator să reflecte cu acuratețe starea organismului, pe lângă performanțele echipamentelor și a personalului laboratorului, pregătirea pacientului înaintea recoltării este deosebit de importantă.
Intervalul ideal de timp pentru recoltarea probelor biologice este 7:00 – 9:00 dimineața!
Și asta nu pentru că acesta este programul punctului de recoltare, ci pentru că reprezintă perioada din zi optimă pentru recoltarea produselor biologice.
Există și excepții de la această regulă, dar acestea vă vor fi indicate de medicul care le solicită.
De remarcat este faptul că exista o serie de medicamente care pot altera rezultatele analizelor medicale.
Acesta este motivul pentru care vă sugerăm să întrebați medicul de la care primiți trimiterea la analize dacă trebuie să întrerupeți medicația sau doar să comunicați personalului de la punctul de recoltare ce fel de tratament urmați.
De asemenea, există anumite teste care sunt făcute numai după administrarea unor substanțe sau medicamente cum ar fi: testul de toleranță la glucoza (hiperglicemia provocată) care va fi făcută după administrarea de glucoză sau testele în dinamică (de stimulare sau inhibare) pentru diferiți hormoni.
Obținerea unor rezultate concludente pentru analizele și investigațiile pe care le veți efectua presupune respectarea cu strictețe a pregătirilor recomandate de medic și a informațiilor oferite de colectivul Clinicilor Medicale PULS.
Interpretarea rezultatelor investigațiilor (laborator, ECG, ecografie, etc.) poate fi făcută doar de către medic, pe baza coroborării tuturor datelor clinice și paraclinice.
Înaintea recoltării probelor pentru analizele medicale de sânge este bine să evitați:
- Consumul de alimente. Mâncatul cu mai puțin de 14 ore înainte de efectuarea unei analize de sânge va compromite întotdeauna valorile probei de laborator, în special ale colesterolului și glicemiei.
- Administrarea de medicamente. Anticoncepționalele, estrogenul, anticonvulsivele, diureticele, corticosteroizii sau antidepresivele sunt substanțe care interferează întotdeauna cu rezultatele unei probe de sânge.
- Stresul fizic. În cazul în care vă aflați într-o perioadă de stres fizic, cauzat de o boală acută sau de o infecție, analizele de sânge vor înregistra un nivel mai mic de colesterol bun HDL și un nivel ridicat al trigliceridelor.
- Consumul de băuturi. În cazul analizelor de sânge care urmăresc măsurarea nivelului lipidelor și al glucozei, doar apa este permisă.
- Guma de mestecat. Evitați guma de mestecat.
- Exercițiile fizice susținute. Orice formă de efort fizic este interzisă cu 8 ore înainte de analizele de sânge.
- Fumatul. Substanțele nocive din țigarete ajung cu rapiditate în sânge, de aceea fumatul este strict interzis cu cel puțin 14 ore înainte de efectuarea testelor de sânge.
Pentru programare recoltare analize medicale de sânge, sunați în Call Center PULS la 021.9290
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.
Îți recomandăm să citești și articolul Transport medicalizat – ce înseamnă şi cui i se adresează acest serviciu?
Pe curând,
Echipa PulsMedica
Pingback: Acidul butiric și impactul său benefic asupra sănătății colonului !
Pingback: Descoperire importantă pentru lupta împotriva bolii Parkinson.