Boala Artrozica sau artrozele sunt afecțiuni degenerative în care cartilajul articular suferă o distrugere progresivă până la dispariția completă a acestuia, urmată chiar de afectarea osului și deformarea marcată a articulațiilor.
Diagnosticul precoce al artrozelor se face prin examenul clinic al medicului ortoped, la care se adaugă examenul radiologic care stabilește gradul de afectare articulară precum și cauzele care au dus la aceste distrugeri.
Boala Artrozica – cele mai comune semne ale bolii sunt durerile și scăderea mobilității articulare cu efecte importante asupra calității vieții:
- durerile articulare pot să-ți influențeze viața
- dacă inițial există doar o jenă care poate fi controlată, în fazele avansate durerile sunt permanente și invalidante
- limitarea posibilităților de deplasare îți scad șansele la o activitate zilnică normal
- deformările articulare sânt de cele mai multe ori inestetice
- consumul de medicamente este din ce în ce mai mare și poate crea probleme secundare
Tratamentul artrozelor este stadial, adaptat fiecărui grad de afectare al cartilajului în parte.
Tratamentul precoce, complex, poate duce la încetinirea considerabilă a procesului degenerativ al cartilajului.
Schimbarea stilului de viață cu îmbunătățirea mobilității articulare prin activitate fizică, scăderea ponderală, precum și un tratament medicamentos corect poate controla pe o perioadă lungă de timp evoluția artrozelor.
În fazele mai avansate ale bolilor se pot face operații de mai mică amploare care să curețe cartilajul afectat (astroscopie) sau să corecteze deviațiile membrelor care au dus la apariția artrozelor (osteotomii de relaxare).
De asemenea, în este utilă introducerea în articulații de suplimente vascoelastice care să îmbunătățească frecarea între cartilaje, respectiv să încetinească distrugerea acestora.
Stadiile avansate ale bolii beneficiază de protezare articulară – înlocuirea parțială sau completă a articulației distruse.
Prin aceste operații, considerate cele mai de succes operații ortopedice, se redă complet mobilitatea articulară, iar durerile dispar în totalitate.
Cu tot succesul extraordinar al acestor intervenții, este indicat ca protezarea să se facă cât mai târziu, pentru evitarea schimbării protezei în timp.
Ținând cont de acest aspect, diagnosticul precoce și tratamentul corect al artrozelor este un factor deosebit de important pentru o viață în care durerile articulare și limitarea activităților fizice să fie cât mai reduse.
Boala Artrozica – stadiile incipiente ale bolii se pot trata, cu rezultate favorabile, de către medicul ortoped-traumatolog;
În cazul în care întâmpinați unele dintre simptomele descrise mai sus, dr. Cîrcotă Gheorghe, medic primar ortopedie-traumatologie, vă așteaptă pentru o consultație de specialitate în clinica PULS Ştefan cel Mare.
Pentru Boala Artrozica, programările se fac la numărul de telefon 021.9290, iar adresa clinicii este: Str. Erou Ion Călin nr. 37 sector 2 București. Vă așteptăm în clinicile PULS MEDICA!
Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.
Îți recomandăm să citești și articolul Tulburarea de Adaptare – Psihologie
Pe curând,
Echipa PulsMedica
Pingback: Vitamina D și lupta împotriva COVID-19 - Articole și Informații Medicale - Clinica și Ambulanța Puls Medica
Pingback: Consult reumatologic: gută, lupus sau artrita reumatoidă?