Fisurile anale și tratamentul acestora

Fisurile anale

Fisurile anale sunt rupturi apărute în peretele interior al anusului, cauza fiind, de cele mai multe ori, o evacuare a unui scaun tare și uscat, împreună cu o musculatură anală strânsă.

Fisura anală este o afecțiune pe care mulți dintre noi o consideră un subiect tabu, iar orice discuții despre aceasta sunt evitate având în vedere, în special, simptomele și manifestările.

Cu toate acestea, chiar dacă este un subiect de mulți evitat, este una dintre cele mai răspândite afecțiuni din lume, milioane de oameni suferind din cauza durerile provocate de fisurile anale.

Astfel, putem spune că unul dintre principalii factori este constipația, vinovat de cele mai multe dintre cazurile de fisuri anale înregistrate.

O dietă cu conținut scăzut de fibre poate juca un rol important în apariția fisurilor anale.

Deși mulți dintre noi gândesc că această afecțiune este specifică, în cele mai multe cazuri, persoanelor în vârstă, este bine de menționat că toate categoriile de vârstă sunt vizate, în special tinerii care au un regim de viață nesănătos, bazat pe multe alimente de tip fast food care nu asigură nivelul optim de fibre necesar organismului pentru o digestie normală.

O fisură anală poate fi identificată după durerea ascuțită din timpul unor mișcări intestinale.

Durerea resimțită poate fi severă și poate dura până la câteva ore. Pe lângă durerea specifică fisurilor anale, aceasta este însoțită şi de mâncărimi intense și frecvente.

La toate acestea se adaugă acel simptom care îi sperie pe mulți și îi trimite de urgență la medic: sângerarea. De cele mai multe ori, când pacientul suferă de fisuri anale, se dezvoltă și unul sau mai mulți hemoroizi.

Diagnosticul pentru fisurile anale și hemoroizi se pune printr-un scurt consult care constă în examinarea anusului.

În cazul în care durerile resimțite de pacient sunt foarte puternice, medicul examinator poate aștepta până la diminuarea intensității acestora sau, în cazuri extreme, poate folosi anestezic.

Multe dintre fisurile anale se vindecă prin tratamente recomandate de medicul specialist, nefiind necesare alte proceduri sau intervenții chirurgicale.

Pentru ameliorarea simptomelor medicii pot recomanda diferite creme speciale, medicamente, evitarea constipației şi spălarea cât mai frecventă a zonei respective.

Având în vedere că mulți dintre pacienți nu se prezintă la medic la instalarea primelor simptome, afecțiunea se poate agrava și, în unele cazuri, este nevoie inclusiv de intervenție chirurgicală pentru vindecarea problemei.

Așa cum spuneam mai sus, deși este un subiect tabu, fisurile anale și hemoroizii nu pot rămâne netratate. Iar în clinicile PULS, prin medicul specialist chirurg Emanuela Pociovălişteanu, oferim consultații din sfera proctologiei pentru depistarea și tratarea hemoroizilor și a fisurilor anale.

Iar până la sfârşitul lunii iunie avem un pachet care include consult, anuscopie, plan tratament și analize specifice la prețul de 85 de lei, redus de la 160 de lei.
Pentru programări ne puteți suna la 021.9290. Vă așteptăm!

Informațiile prezentate în acest articol nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască consultarea unui medic specialist. Sfaturile medicale din acest articol au doar scop informativ.

Îți recomandăm să citești și articolul Diareea călătorului

Pe curând,

Echipa PulsMedica

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns